Criza din estul Ucrainei: Armata a intrat în Lugansk. Camioanele ruseşti cu ajutor umanitar sunt pe jumătate goale şi ar putea fi conduse de militari. Moscova: Niciun militar rus nu se află în convoi. Îndemnul SUA către Rusia - LIVE TEXT

Forţele militare ucrainene au intrat vineri seara în oraşul Lugansk, potrivit unor surse din cadrul Preşedinţiei ucrainene, relatează agenţia oficială Ukrinform. Camioanele ruseşti care transportă ajutor umanitar spre estul Ucrainei sunt pe jumătate goale şi ar putea fi conduse de militari deghizaţi în şoferi, a declarat vineri adjunctul şefului Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Viktor Iagun, citat de site-ul Gazeta.ua.

3265 afișări
Imaginea articolului Criza din estul Ucrainei: Armata a intrat în Lugansk. Camioanele ruseşti cu ajutor umanitar sunt pe jumătate goale şi ar putea fi conduse de militari. Moscova: Niciun militar rus nu se află în convoi. Îndemnul SUA către Rusia  - LIVE TEXT

Criza din estul Ucrainei: Armata ucraineană a intrat în Lugansk. Camioanele ruseşti cu ajutor umanitar sunt pe jumătate goale şi ar putea fi conduse de militari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 05:04 Niciun militar rus nu se află în convoiul umanitar trimis spre estul Ucrainei, afirmă Moscova

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a asigurat vineri pe omologul său american, Chuck Hagel, că niciun militar rus nu se află în convoiul umanitar trimis de Moscova spre Ucraina, relatează AFP.

Afirmaţiile lui Şoigu intervin în contextul unor acuzaţii ale Serviciului de Securitate ucrainean (SBU), care suspectează că vehiculele ruseşti cu ajutor umanitar ar putea fi conduse de militari deghizaţi în şoferi.

Peste 1.000 de militari ruşi încearcă să pătrundă pe teritoriul Ucrainei, deghizându-se în şoferi şi însoţitori ai acestora, afirmă SBU.

Potrivit SBU, camioanele care fac parte din convoiul umanitar au fost vopsite în alb recent, pentru a ascunde faptul că "ele sunt militare".

Moscova a recunoscut că aceste camioane sunt pe jumătate goale, explicând că vehiculele sunt noi şi ar fi riscant să transporte greutăţi mari, relatează RIA Novosti.

Vineri seara, convoiul cu ajutor umanitar încă se afla la distanţa de 30 de kilometri de frontiera cu Ucraina, în aşteptarea unei inspecţii care ar urma să fie efectuată de vameşi şi poliţişti de frontieră ucraineni.   

Ajutorul umanitar, transportat de aproximativ 300 de camioane, este destinat populaţiei din estul Ucrainei, afectată de luptele dintre militarii ucraineni şi separatiştii proruşi.

Ucraina, ca şi alte state occidentale, suspectează că acest convoi, care a plecat marţi dimineaţă de la o bază militară de lângă Moscova, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuală intervenţie rusă în Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe.

UPDATE 04:04 Washingtonul îndeamnă Moscova că înceteze "provocările" în Ucraina

Statele Unite au îndemnat vineri Rusia să înceteze "provocările" în Ucraina, apreciind că intensificarea activităţilor Rusiei vizând destabilizarea Ucrainei în ultimele săptămâni este "extrem de periculoasă şi provocatoare", relatează AFP.

De asemenea, Washingtonul a anunţat că verifică informaţiile cu privire la pătrunderea pe teritoriul ucrainean a unui convoi militar rus.

"Încercăm să obţinem mai multe detalii cu privire la informaţiile potrivit cărora forţele de securitate ucrainene ar fi atacat vehicule ale unui convoi militar rus pe teritoriul Ucrainei", a anunţat Caitlin Hayden, purtătorul de cuvânt al Consiliului american pentru Securitate naţională, potrivit unui comunicat.

"Nu putem confirma în acest moment informaţiile date", a adăugat ea.

Hayden a subliniat că "Rusia nu are niciun drept să trimită vehicule, persoane sau material militar în Ucraina, sub niciun pretext şi fără autorizarea Guvernului ucrainean".

Vineri dimineaţă, Ucraina a denunţat incursiunea unui convoi militar rus pe teritoriul său, pe la un post de frontieră aflat sub controlul separatiştilor proruşi, în zona Doneţk. "Un convoi militar rus a trecut frontiera prin punctul vamal Izvarin", a declarat pentru AFP Oleksîi Dmitraşkivski, un purtător de cuvânt al operaţiunii militare ucrainene din est. "Nu dispunem de informaţii privind numărul de vehicule din acest convoi", a adăugat el.

Potrivit corespondenţilor publicaţiilor The Guardian şi The Daily Telegraph, 23 de vehicule blindate pentru transportul trupelor, camioane de combustibil şi alte vehicule logistice cu numere de înmatriculare militare ruseşti au traversat frontiera dintre Rusia şi Ucraina joi seara, în zona Doneţk, prin punctul vamal Izvarin.

Ulterior, armata ucraineană a anunţat că ar fi "distrus" majoritatea acestor vehicule blindate.

NATO şi UE au îndemnat în repetate rânduri Rusia să nu intervină în Ucraina.

UPDATE 03:44 Camioanele ruseşti cu ajutor umanitar sunt pe jumătate goale şi ar putea fi conduse de militari - SBU

Camioanele ruseşti care transportă ajutor umanitar spre estul Ucrainei sunt pe jumătate goale şi ar putea fi conduse de militari deghizaţi în şoferi, a declarat vineri adjunctul şefului Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Viktor Iagun, citat de site-ul Gazeta.ua.

Potrivit lui Iagun, peste 1.000 de militari ruşi încearcă să pătrundă pe teritoriul Ucrainei, deghizându-se în şoferi şi însoţitori ai acestora.

"Niciunul dintre şoferii de camion nu este reprezentant al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă", a adăugat el, într-o emisiune a postului ucrainean de televiziune Kanal 5.

"Toţi şoferii şi însoţitorii lor sunt militari deghizaţi. În total, peste 1.000 de militari conduc acest convoi", a afirmat Iagun.

În opinia oficialului ucrainean, camioanele care fac parte din convoiul umanitar au fost vopsite în alb recent, pentru a ascunde faptul că "ele sunt militare".

Moscova a recunoscut că aceste camioane sunt pe jumătate goale, explicând că vehiculele sunt noi şi ar fi riscant să transporte greutăţi mari, relatează RIA Novosti.

Camioanele ruseşti vopsite în alb, închiriate de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, urmează să aducă un ajutor umanitar destinat populaţiei rusofone din estul Ucrainei, în special locuitorilor din oraşul Lugansk, afectaţi de patru luni de confruntări între forţele ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi.

Ucraina, ca şi alte state occidentale, suspectează că acest convoi, care a plecat marţi dimineaţă de la o bază militară de lângă Moscova, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuală intervenţie rusă în Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe.

02: 57 Armata ucraineană a intrat în oraşul Lugansk - presă

"Militarii ucraineni au preluat controlul asupra unei zone unde se află spitalul regional din Lugansk. În prezent, pe străzile oraşului au loc lupte", afirmă sursele citate.

"Situaţia se complică din cauza faptului că atacurile teroriştilor (rebelilor proruşi) vizează locuinţele persoanelor civile. Practic, luptăm împotriva unor militari profesionişti, ci nu simpli rebeli", a declarat un oficial din cadrul armatei, sub protecţia anonomatului.

Potrivit unor martori, în oraş se auzeau explozii puternice.

Armata ucraineană a înconjurat, joi, bastionul insurgent Lugansk prin preluarea controlului asupra şoselei care face legătura cu frontiera Rusiei.

Cu o zi înainte, cel puţin doi civili au fost ucişi de tiruri intense de armament greu, care au afectat mai multe clădiri din centrul oraşului ucrainean Doneţk, inclusiv o universitate şi sediul Parchetului ocupat de separatiştii proruşi.

Într-un raport de la sfârşitul lui iulie, ONU a acuzat separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale ucrainene că folosesc "armament greu" în zonele locuite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici