CUTREMUR cu magnitudinea de 8,2 în Chile. Cinci persoane au murit. Preşedintele a declarat stare de catastrofă naturală în nordul ţării. Alerte de TSUNAMI în Chile, Ecuador, Peru şi Honduras - FOTO, VIDEO

Un cutremur cu magnitudine de 8,2 a zguduit marţi seară nordul Chile, determinând Serviciul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să ordone evacuarea coastelor de nord ale ţării din cauza unui risc de tsunami. Autorităţile au emis alertă de tsunami în Chile, Ecuador, Peru şi Honduras. Preşedintele chilian Michelle Bachelet a decretat stare de catastrofă naturală în regiunile Arica şi Tarapacan.

7098 afișări
Imaginea articolului CUTREMUR cu magnitudinea de 8,2 în Chile. Cinci persoane au murit. Preşedintele a declarat stare de catastrofă naturală în nordul ţării. Alerte de TSUNAMI în Chile, Ecuador, Peru şi Honduras - FOTO, VIDEO

CUTREMUR cu magnitudinea de 8,2 în nordul statului Chile. Alerte de TSUNAMI în Chile, Ecuador şi Peru - VIDEO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 15:20 Chile anulează alerta de tsunami declanşată după cutremurul cu magnitudinea 8,2

Serviciul Naţional pentru Situaţii de urgenţă (Onemi) din Chile a anulat alerta de tsunami declanşată pentru o parte a zonei de coastă din această ţară, în urma unui cutremur puternic, cu magnitudinea de 8,2, relatează AFP.

"Alerta de tsunami este anulată la nivelul întregii ţări", a anunţat ministrul de Interne Rodrigo Penailillo, prezentând un nou bilanţ, de şase morţi.

Cea mai afectată de cutremur pare să fie regiunea Arica, unde, potrivit presei locale s-au înregistrat alunecări de teren şi perturbări în alimentarea cu energie electrică.

În acelaşi timp, potrivit postului de televiziune Telesur, şcolile au fost închise miercuri pe întreaga coastă nordică a statului Chile. "Pentru a asigura securitatea populaţiei, ne-am decis să anulăm toate activităţile educative în şcolile situate în zona de coastă", a anunţat ministrul chilian de Interne.

Peste 900.000 de persoane au fost evacuate în noaptea de miercuri spre joi în Chile de-a lungul zonei de coastă, potrivit Serviciului naţional pentru situaţii de urgenţă.

Preşedintele Michelle Bachelet a declarat starea de catastrofă naturală în nordul ţării şi a anunţat că se va deplasa miercuri în cele mai afectate zone. Ea a decis să trimită armata în aceste zone, pentru a asigura menţinerea ordinii şi a securităţii, astfel încât să fie evitată situaţia din 2010, când numeroase jafuri au avut loc în urma unui seism.

UPDATE 8:32 Aproximativ 300 de deţinute au evadat dintr-o închisoare din nordul Chile, în urma seismului

Aproximativ 300 de deţinute au evadat de la închisoarea din Iquique, oraşul cel mai apropiat de epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade, produs marţi seara, în nordul Chile, a anunţat ministrul de Interne Rodrigo Peñalillo, citat de AFP.

El a anunţat că aproximativ 300 de deţinute au fugit de la închisoarea Iquique, unde au fost mobilizate efective ale Forţelor Armate "ca măsură preventivă" pentru a ajuta poliţia să le aducă înapoi.

Un avion care transporta circa 100 de membri ai Forţelor speciale este, de asemenea, aşteptat la Iquique pentru a evita posibile jafuri.

Seismul a avariat turnul de control al aeroportului din acest oraş şi toate zborurile în trei mari oraşe din nord - Antofagasta, Iquique şi Arica - au fost anulate.

Comunicaţiile telefonice şi serviciile de apă potabilă nu au fost afectate, dar întreruperea electricităţii afectează mai multe regiuni.

Primele valuri seismice au atins deja Pisagua, în nord, şi ar urma să ajungă până la Punta Arenas, în extremul sudic al ţării, în următoarele ore, potrivit autorităţilor.

La Iquique, subsecretarul din Ministerul de Interne Mahmud Aleuy a declarat că marea s-a retras 2,5 metri, un indiciu al unui tsunami.

UPDATE 8:19 Preşedintele chilian declară stare de catastrofă naturală în nordul ţării

Preşedintele chilian Michelle Bachelet a decretat stare de catastrofă naturală în regiunile Arica şi Tarapacan (nord, în apropiere de frontiera cu Peru), cele mai afectate de seismul cu magnitudinea de 8,2 din nordul ţării, relatează AFP.

"Am decretat stare de catastrofă naturală pentru Arica şi Tarapaca", a declarat ea cu câteva minute înainte de a semna decretul la palatul prezidenţial Moneda. Ea va merge miercuri în zonele afectate de seism.

UPDATE 7:51 Honduras declară alertă de tsunami după cutremurul din Chile

Honduras, care se teme de consecinţele cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade, care a afectat coasta de nord a statului Chile, a declanşat alerta de tsunami, au anunţat autorităţile, citate de AFP.

Alerta se referă la golful Fonseca din nord-vestul ţării, pe malul Pacificului, unde Comisia permanentă de prevenire a riscurilor (Copeco) a stabilit că există cel mai mare risc.

Copeco le-a ordonat căpităniilor din porturile vizate să restrângă navigaţia ambarcaţiunilor de talie mică şi medie pe o perioadă de 18 ore.

Alerta se referă la circa zece sate de coastă din departamentele Choluteca şi Valle din sudul ţării.

UPDATE 7:27 Cinci morţi în urma cutremurului din Chile

Cel puţin cinci persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade produs marţi seară în nordul Chile, a anunţat ministrul chilian de Interne, Rodrigo Peñalillo, citat de AFP.

"Anunţ cu tristeţe moartea a cinci persoane, patru bărbaţi şi o femeie, la Iquique şi Alto Hospicio, victime ale unei crize cardiace sau zdrobite sub dărâmături", a declarat ministrul.

Cutremurul s-a produs la ora locală 20.46 (miercuri, 02.46 ora României), la aproximativ 89 de kilometri sud-vest de Cuya, la o adâncime de 46,4 kilometri, potrivit Centrului seismologic naţional al Universităţii din Chile.

Centrul american pentru Studii Geologice a anunţat de asemenea producerea unui cutremur cu magnitudine de 8. Alerta de tsunami ar viza alte două ţări, şi anume Ecuador şi Peru, potrivit Centrului american.

La rândul lor, serviciile naţionale din Ecuador şi Peru au anunţat că au emis alerte de tsunami.

"Vom fi atenţi la coastele noastre şi ne pregătim", a anunţat preşedintele Ecuadorului, Rafael Coreea, pe contul său de Twitter.

O alertă de tsunami a fost declanşată pentru coasta de sud a statului Peru, a anunţat marţi seara Marina peruviană.

"Este o alertă pentru care luăm toate măsurile de precauţie", a anunţat pentru AFP comandantul Marinei de Război, Colbert Ruiz.

"O alertă înseamnă că trebuie să fim atenţi, dar nu confirmă sosirea unui tsunami", a precizat el, adăugând că lucrează în coordonare cu Serviciul pentru Apărare Civilă pentru a evalua pericolul. "Până acum, nu există nimic", a spus el.

Drumurile de-a lungul coastei din Lima, capitala statului Peru, au fost închise, a anunţat primăriţa Susana Villaran.

Potrivit Centrului de alertă pentru tsunami din Pacific, cu sediul în Hawaii, cutremurul a provocat valuri de 2,11 metri.

Cutremurul a fost resimţit mai ales în Tacna, Arequipa şi Moquegua, potrivit Institutului peruvian de Geofizică.

Biroul naţional chilian pentru Situaţii de Urgenţă (ONEMI) a cerut evacuarea preventivă a coastelor ţării, unde, pentru moment, nu sunt înregistate victime sau pagube.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici