Departamentul de Stat american: România are probleme cu corupţia, iar sistemul judiciar este uneori părtinitor

Departamentul de Stat american constată, în raportul pe 2011 privind drepturile omului, că România continuă să aibă probleme cu corupţia funcţionarilor, există cazuri de lipsă de obiectivitate a sistemului judiciar, abuzuri ale agenţilor Poliţiei şi Jandarmeriei, precum şi cu traficul de persoane.

231 afișări
Imaginea articolului Departamentul de Stat american: România are probleme cu corupţia, iar sistemul judiciar este uneori părtinitor

Departamentul de Stat american: România are probleme cu corupţia, iar sistemul judiciar este uneori părtinitor (Imagine: Shutterstock)

"Probleme majore în materie de drepturile omului rămân traficul de persoane în vederea muncii forţate, exploatarea sexuală şi obligarea unor persoane să cerşească. A continuat practica discriminării sociale semnificative la adresa romilor. Corupţia în rândul funcţionarilor publici rămâne un fenomen răspândit care afectează toate sectoarele societăţii", se arată în raportul Departamentului de Stat privind situaţia drepturilor omului în România în anul 2011.

"În cursul anului 2011, au fost semnalate cazuri în care Poliţia şi Jandarmeria au maltratat şi persecutat deţinuţi şi etnici romi. Sitauţia din peniteciare rămâne dificilă", notează Departamentul de Stat american.

"Sistemului judiciar îi lipseşte imparţialitatea, iar uneori este supus influenţelor politice", adaugă raportul, subliniind că restituirea proprietăţilor este destul de lentă şi că Guvernul nu a luat măsuri concrete pentru restituirea proprietăţilor bisericilor greco-catolice confiscate de fostul regim comunist.

Conform raportului, în România continuă să existe o lege care limitează practicile religioase ale unor confesiuni şi au fost semnalate acte de discriminare împotriva femeilor, abuzuri asupra copiilor şi acte de discriminare la adresa minorităţilor sexuale.

La capitolul libertate de expresie şi independenţa mass-media, Departamentul de Stat notează că legea fundamentală din România garatează aceste drepturi, care în general sunt respectate. Totuşi, potrivit raportului, politicieni şi persoane care au legături strânse cu formaţiuni politice fie deţin, fie controlează indirect numeroase instituţii mass-media, la nivel local şi naţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici