Diferenţa între un opozant al preşedintelui şi un inamic al Rusiei este minimă, consideră Putin

Diferenţa între un opozant al lui Vladimir Putin şi un inamic al Rusiei este minimă, i-a răspuns joi unui jurnalist liderul de la Kremlin, acuzat că a redus la tăcere opoziţia în ultimii 15 ani şi că a reînviat conceptul sovietic de "duşman al poporului".

925 afișări
Imaginea articolului Diferenţa între un opozant al preşedintelui şi un inamic al Rusiei este minimă, consideră Putin

Diferenţa între un opozant al preşedintelui şi un inamic al Rusiei este minimă, consideră Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În conferinţa de presă anuală susţinută în faţa a peste 1.000 de jurnalişti ruşi şi străini, şeful statului rus a fost întrebat de către un jurnalist despre "coloana a cincea", o expresie prin care sunt desemnaţi ruşii acuzaţi că lucrează pentru o putere străină şi împotriva Rusiei.

Răspunsul lui Putin vizează ceea ce a mai rămas din opoziţia rusă - şi anume liberalii -, după un an în care autorităţile ruse şi-au multiplicat atacurile contra oricui critică politica Kremlinului, după ce au introdus legi cu privire la "agenţi străini" şi au denunţat membri ai "coloanei a cincea".

"Diferenţa este mică" între un opozant şi un membru al "coloanei a cincea", a apreciat Putin, care a denunţat coloana a cincea în discrusul istoric pe care l-a susţinut în martie despre "alipirea" Crimeei la Rusia.

"Este dificil să vezi din afara frontierei care desparte opoziţia şi coloana a cincea", a spus Putin.

"Un opozant, chiar şi cel mai îndârjit, se bate până la urmă pentru interesele patriei sale, pe când coloana a cincea înseamnă oameni care execută ceea ce le este dictat de interesele altui stat, ei sunt folosiţi pentru a îndeplini scopuri politice care ne sunt ostile", a subliniat el.

Personalităţi ruse care critică Kremlinul, ca starul rock Andrei Makarevici, ale cărui concerte au fost anulate în mai multe oraşe ruseşti, "trebuie să se apere public", a adăugat el.

"Puterea oficială nu a dat niciodată ordine" să fie persecutaţi, a declarat Putin. Acuzat în mod implicit că "intensifică ura în societate", preşedintele rus s-a declarat "sigur că face totul pentru a suda societatea". "Dar uneori trebuie să spui lucrurilor pe nume", a subliniat cel mai puternic om din Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici