ATENTATELE din Boston: Djokar Ţarnaev a pledat nevinovat

Djokar Ţarnaev, adolescentul acuzat de dublu atentat în timpul maratonului din Boston în aprilie, a pledat nevinovat miercuri în cadrul primei sale apariţii la tribunalul federal al oraşului.

428 afișări
Imaginea articolului ATENTATELE din Boston: Djokar Ţarnaev a pledat nevinovat

Djokar Ţarnaev (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nevinovat", a repetat de mai multe ori cu o voce gravă Ţarnaev, în vârstă de 19 ani, în uniformă portocalie de prizonier, mâinile şi picioarele încătuşate, cu părul nearanjat, în timp ce i se citeau capetele de acuzare care îi sunt aduse, dintre care 17 sunt pasibile de pedeapsa cu moartea.

Sala de audieri era plină cu membrii familiilor victimelor dublului atentat care s-a soldat cu trei morţi şi 264 de răniţi la 15 aprilie.

Audierea, considerată de "punere sub acuzare", a durat şapte minute. Aceasta a fost menită să îi aducă la cunoştinţă tânărului musulman de origine cecenă cele 30 de capete de acuzare reţinute împotriva sa şi să se înregistreze declaraţia sa de "nevinovat".

Procesul este aşteptat de abia peste câteva luni.

Tânărul student este acuzat că a realizat aceste atentate alături de fratele său mai mare Tamerlan, în vârstă de 26 de ani, ucis în cadrul unei confruntări cu poliţia la 18 aprilie, la câteva ore după ce poliţia difuzase fotografiile acestora.

Djokar Ţarnaev, care obţinuse cetăţenie americană anul trecut, a fost arestat la 19 aprilie, rănit grav, ascuns într-o barcă dintr-o grădină din suburbiile Boston.

Pe un perete al bărcii, adolescentul care locuia de zece ani în regiunea Boston şi care părea bine integrat, scrisese ceea ce părea a fi o explicaţie.

"Guvernul american ucide civilii noştri nevinovaţi. Nu pot suporta să văd că acest rău rămâne nepedepsit. Noi, musulmanii, suntem un singur corp, faceţi rău unuia dintre noi, ne faceţi rău tuturor." "Nu îmi place să omor civili nevinovaţi. Islamul o interzice (...) însă încetaţi să ne mai ucideţi nevinovaţii şi ne vom opri", scrisese Ţarnaev care este acuzat şi de uciderea unui poliţist în seara zilei de 18 aprilie.

Cu 30 de capete de acuzare, printre care "utilizarea unei arme de distrugere în masă cauzatoare de moarte" şi "atentat într-un loc public cauzator de moarte", acesta riscă pedeapsa cu moartea.

Toate victimele au fost anunţate în legătură cu audierea de miercuri, prima în care ele l-au putut vedea pe acuzat. Unele au preferat să nu fie prezente. Altele, precum Liz Norden, mama a doi băieţi în vârstă de 33 respectiv 32 de ani care au fost fiecare amputaţi la câte un picior, au făcut o datorie din a fi acolo.

"Vreau să ştiu de ce", a explicat ea. "Nu înţeleg cum poţi trăi în această ţară şi gândi astfel".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici