Documentele de la Abbottabad arată că ben Laden nu mai era liderul operaţional al reţelei al-Qaida

Documentele găsite în casa din oraşul pakistanez Abbottabad, unde Osama ben Laden a fost ucis, arată că liderul al-Qaida nu mai avea nici un rol operaţional, a dat asigurări miercuri o sursă care le-a consultat.

848 afișări
Imaginea articolului Documentele de la Abbottabad arată că ben Laden nu mai era liderul operaţional al reţelei al-Qaida

Osama ben Laden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestei surse, care a fost autorizată să studieze toate documentele şi nu poate fi identificată, cele aproximativ 200 de carnete, caiete, calculatoare şi stick-uri USB recuperate de forţele speciale americane care l-au ucis pe liderul al-Qaida demonstrează că acesta "nu mai era de mult timp implicat în gestionarea de zi cu zi a organizaţiei".

"Textele pe care le-am recuperat sunt majoritatea luări de poziţii generale, de genul «Trebuie să continuăm atacarea Statelor Unite» sau «Putem avea încredere în shebabii somalezi?»", precizează sursa citată.

"Într-un mic carnet cu copertă albastră, datând din februarie 2010, el se întreabă dacă trebuie promovat un individ, cine ar trebui numit în locul altuia ucis într-un raid cu avioane fără pilot. Dar nimic despre gestionarea operaţională a organizaţiei", adaugă sursa.

Potrivit acestei surse, aproape o treime din documentele aduse în Statele Unite de trupele Navy Seal se referă la probleme private, precum eforturile uneia dintre soţiile sale de a-i găsi un soţ uneia dintre fiicele lor.

"În orice caz, din motive de securitate el nu primea mesageri decât o dată sau de două ori pe lună: cum să gestioneze o reţea în aceste condiţii?", continuă sursa. "Adevăratul lider operaţional, directorul executiv al al-Qaida care se ocupa de animarea reţelei în mod curent, era Atiyah abd al-Rahman. Moartea sa este un mare succes pentru America şi o pierdere inestimabilă pentru organizaţie".

Acest libian, care mai era cunoscut şi ca "Al-Misrati", a fost la 22 august victima unui atac cu avion american fără pilot în zona tribală pakistaneză Waziristan (nord-vest).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici