Doi bărbaţi, arestaţi la Sydney pentru plănuirea unei "decapitări în public"

Poliţia din Sydney a arestat marţi doi bărbaţi, acuzaţi că plănuiau să comită un "atac iminent", şi anume o decapitare în public, a anunţat miercuri premierul Tony Abbott în Parlament, relatează publicaţia The Australian, în pagina electronică.

323 afișări
Imaginea articolului Doi bărbaţi, arestaţi la Sydney pentru plănuirea unei "decapitări în public"

Doi bărbaţi, arestaţi la Sydney pentru plănuirea unei "decapitări în public" (Imagine: Shutterstock)

"Această ţară a fost afectată deja de două atacuri teroriste", a declarat Abbott, citând un atac asupra unor ofiţeri de poliţie, în septembrie, şi "incidentul terorist din Piaţa Martin" din Sydney, în decembrie. "Am fi putut avea cu uşurinţă un al treilea (atac), în lipsa acţiunii puternice a poliţiei şi echipei comune de luptă împotriva terorismului", a subliniat el.

Omar al-Kutobi, în vârstă de 24 de ani, şi Mohammad Kiad, în vârstă de 25 de ani, sunt suspectaţi că plănuiau să comită atacul.

O macetă, un cuţit de vânătoare şi un steag al grupării teroriste Statul Islamic (SI) au fost confiscate, printre alte lucruri, într-o percheziţie la domiciliul suspecţilor. A fost confiscată, de asemenea, o înregistrare video în care unul dintre bărbaţi vorbea despre atac.

Niciunul dintre cei doi nu a apărut la o audiere, marţi, la un tribunal din Sydney, unde procurorul Michael Allnutt a declarat că ei riscă "acuzaţii foarte, foarte grave".

Amândoi au fost acuzaţi de pregătirea unei acţiuni teroriste.

Potrivit unor documente judiciare, cei doi au fost acuzaţi de comiterea "unui act de pregătire/planificare a unei acţiuni teroriste", la un moment dat, începând de luni de la prânz şi până marţi după-amiaza, când au fost arestaţi.

Cei doi urmează să apară într-o legătură video la audieri, miercuri, într-un tribunal din Sydney, ajutaţi de un translator din arabă, potrivit documentelor citate.

Abot, care a fost interpelat în Parlament despre arestări, a declarat că agenţii din domeniul luptei împotriva terorismului au dejucat un "atac iminent" împotriva australienilor.

"Poliţia a găsit un steag SI sau Daesh mare, o macetă, un cuţit de vânătoare şi o înregistrare video cu unul dintre suspecţi, îngenunchiat în faţa steagului SI, cu cele două cuţite, face o declaraţie în arabă", a declarat premierul în Parlament. "Acesta a fost un atac iminent în Australia, inspirat de către SI sau Daesh", a subliniat el.

Adjuncta şefului poliţiei din Sudney, Cath Burn, a declarat miercuri dimineaţa că bărbaţii păreau că plănuiau să rănească sau să ucidă pe cineva, "eventual cu unul dintre obiectele confiscate (în raiduri), eventual un cuţit". Întrebată dacă suspecţii plănuiau o decapitare, ea a răspuns că poliţia nu este sigură ce fel de acţiune intenţionau să comită, dar că ar fi fost "în concordanţă cu mesajele SI".

Unul dintre bărbaţi ar urma să ceară, miercuri, să fie eliberat pe cauţiune.

Australia, care s-a alăturat coaliţiei ce luptă împotriva SI în Irak, a ridicat anul trecut nivelul alertei cu privire la comiterea unor acţiuni teroriste pe teritoriul ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici