ACORDUL NUCLEAR: Donald Trump anunţă noi sancţiuni împotriva Iranului şi avertizează că SUA se pot retrage "oricând" din Tratat/ REACŢII imediate, din partea UE şi Rusiei

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seară că nu poate confirma respectarea de către Iran a Acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite acum din Tratat, avertizând însă că acest lucru se poate produce "oricând".

7572 afișări
Imaginea articolului ACORDUL NUCLEAR: Donald Trump anunţă noi sancţiuni împotriva Iranului şi avertizează că SUA se pot retrage "oricând" din Tratat/ REACŢII imediate, din partea UE şi Rusiei

ACORDUL NUCLEAR cu Iranul: Donald Trump anunţă noi sancţiuni împotriva Teheranului şi avertizează că SUA se poate retrage "oricând" din Tratat/ REACŢII imediate, din partea UE şi Rusiei

"Nu putem şi nu vom putea certifica respectarea de către Iran a Acordului nuclear, nu putem tolera susţinerea în continuare de către Iran a terorismului, desfăşurarea activităţilor nucleare", a declarat Donald Trump.

Preşedintele SUA a anunţat că va sesiza Congresul şi se va consulta cu aliaţii pentru remedierea "lacunelor" Acordului nuclear din 2015, "astfel încât Iranul să nu poată ameninţa lumea cu arme nucleare".

"Tratatul trebuie modificat astfel încât să fie remediate lacunele care ar putea permite Iranului să fabrice rachete intercontinentale; de asemenea, sunt necesare măsuri suplimentare pentru restricţionarea activităţilor nucleare", a declarat Donald Trump, avertizând că Acordul cu Teheranul va fi evaluat în mod constant, iar Statele Unite "se vor putea retrage oricând".

Donald Trump a reiterat că el consideră Acordul atomic cu Iranul drept "unul dintre cele mai proaste tratate" semnate de Statele Unite, subliniind că Iranul a încălcat "de multe ori" termenii documentului.

Preşedintele SUA a acuzat Iranul că dezvoltă rachete, oferă susţinere organizaţiilor teroriste din Orientul Mijlociu şi nu permite inspecţii la unele instalaţii atomice. Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că va bloca "toate tentativele Iranului de a fabrica arme nucleare". "Regimul fanatic" de la Teheran "nu respectă spiritul controversatului Acord nuclear", deşi beneficiază de atenuarea sancţiunilor.

"Noua strategie" a Statelor Unite în cazul Iranului se va axa pe contracararea "acţiunilor destabilizatoare" din Orientul Mijlociu şi a "activităţilor de susţinere a terorismului", pe "blocarea programului balistic" şi pe "sancţionarea Gardienilor Revoluţiei", a spus Donald Trump, acuzând regimul de la Teheran că oferă susţinere Administraţiei Bashar al-Assad în războiul civil din Siria.

Federica Mogherini: UE susţine Acordul nuclear cu Iranul, instituit de ONU

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat vineri seară că Acordul nuclear cu Iranul nu a fost încălcat, subliniind că nu poate fi anulat unilateral de nicio ţară, deoarece este instituit de ONU.

"Acordul nuclear cu Iranul este foarte solid şi nu au existat încălcări", a declarat Federica Mogherini.

"Acordul nu poate fi anulat de niciun preşedinte din lume, întrucât este stabilit printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU, a subliniat Federica Mogherini.

Rusia regretă poziţia lui Donald Trump privind Acordul cu Iranul şi vrea respectarea Tratatului

Administraţia Vladimir Putin a exprimat regret că preşedintele SUA, Donald Trump, a decis să nu confirme respectarea de către Iran a Acordului nuclear, îndemnând toate părţile să păstreze Tratatul internaţional.

"Regretăm decizia preşedintelui SUA de a nu certifica respectarea de către Iran a Acordului nuclear", a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

"Rusia menţine angajamentul faţă de Acordul nuclear, este interesată să îl păstreze şi va continua îndeplinirea obligaţiilor asumate. Îndemnăm toţi participanţii să procedeze la fel", subliniază Ministerul rus de Externe.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici