Două cutremure de intensitate medie în largul insulei Creta şi unul la Istanbul

Două cutremure cu magnitudinea de 5,1 şi, respectiv, 4,1 s-au înregistrat duminică seara într-un interval de un sfert de oră în largul insulei Creta, fără a provoca victime, în timp ce un alt seism, cu magnitudinea de 4,4 pe scara Richter a fost resimţit la Istanbul.

36 afișări
Imaginea articolului Două cutremure de intensitate medie în largul insulei Creta şi unul la Istanbul

Două cutremure de intensitate medie în largul insulei Creta şi unul la Istanbul (Imagine: Mediafax Foto)

Cele două cutremure din Grecia, dintre care primul a fost calificat drept "puternic" de Institutul geodinamic al Observatorului din Atena şi a fost înregistrat la ora 18.20 (18.20 ora României), au avut acelaşi epicentru, situat în mare şi la 428 de kilometri sud-est de Atena.

Până în prezent, autorităţile locale nu au semnalat victime sau pagube materiale.

Grecia este ţara europeană cu cea mai intensă activitate seismică, aici înregistrându-se jumătate dintre cutremurele produse pe continent.

Tot duminică, un seism cu magnitudinea de 4,4 pe scara Richter s-a produs la Istanbul, fără a provoca victime sau pagube materiale, au anunţat presa şi autorităţile.

Observatorul din Kandilli, la Istanbul, a precizat că seismul, al cărui hipocentru a fost la o adâncime de 7,7 kilometri în Marea Marmara, la sud de oraş, s-a produs la ora 17.49 GMT (20.49 ora României).

Cutremurul a fost resimţit în tot oraşul Istanbul, o metropolă cu 15 milioane de locuitori, care este şi capitala economică şi culturală a ţării.

Seismologii turci şi cei străini afirmă în unanimitate că Istanbulul trăieşte sub ameninţarea unui mare cutremur care s-ar putea produce în anii următori, de-a lungul faliei de nord din Anatolia, care trece la numai 20 de kilometri de Istanbul.

Aproximativ 20.000 de persoane au murit în urma a două cutremure violente care au devastat în 1999 zona foarte populată din nord-vestul ţării - între care şi părţi din Istanbul - în urma ruperii în partea de est a acestei falii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici