Elveţia va organiza un referendum privind achiziţionarea de avioane de luptă F-35 din SUA

Activiştii elveţieni au declanşat un referendum naţional pentru a opri achiziţionarea a 36 de avioane de luptă F-35A din SUA, o provocare care complică planurile de modernizare a armatei elveţiene şi riscă să ducă la tensiuni diplomatice cu Washingtonul.

395 afișări
Imaginea articolului Elveţia va organiza un referendum privind achiziţionarea de avioane de luptă F-35 din SUA

În iunie anul trecut, Elveţia a devenit a 15-a ţară care a semnat pentru cumpărarea avioanelor, fabricate de Lockheed Martin, dar decizia a fost controversată, nu în ultimul rând pentru că neutralitatea militară este un principiu central al politicii externe elveţiene, informează Financial Times.

Berna a ales avioanele F-35, în valoare de 6,1 miliarde de dolari, în faţa unei concurenţe acerbe din partea Super Hornet de la Boeing, Rafale de la Dassault şi Eurofighter Typhoon de la Airbus. Decizia a fost luată după ce un referendum naţional din 2020 a susţinut modernizarea forţelor aeriene elveţiene, dar numai cu o majoritate foarte mică, de 50,1 %. Votul nu a specificat aeronavele care urmează să fie achiziţionate, lăsând decizia la latitudinea ministerului apărării.

Cancelaria federală elveţiană a declarat luni seară că au fost verificate peste 100.000 de semnături în sprijinul unui al doilea referendum, în special cu privire la opţiunea pentru F-35.

În conformitate cu sistemul constituţional foarte descentralizat al Elveţiei, guvernul este obligat să stabilească o dată pentru un astfel de vot şi să respecte rezultatul acestuia.

Berna are la dispoziţie doar până în martie pentru a finaliza contractul cu Lockheed, ceea ce pune guvernul elveţian într-o poziţie delicată.

Până în prezent, Berna a indicat că va continua achiziţia.

"Aceasta este o neînţelegere a legii populare, dacă nu chiar un abuz", a declarat Thierry Burkart, şeful partidului liberal elveţian FDP, care susţine contractul cu Lockheed.

Criticii acordului, o coaliţie formată din Partidul Social-Democrat din Elveţia, Partidul Verzilor şi Grupul pentru o Elveţie fără armată (GSoA), susţin că costurile de funcţionare ale F-35 le depăşesc cu mult pe cele ale avioanelor concurente.

Aceştia au criticat F-35 ca fiind un "avion de lux" care depăşeşte nevoile Elveţiei şi acuză guvernul că a fost sedus de industria americană de apărare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici