Erupţia vulcanului Puyehue, din Chile: Coloană de gaze de 10 km şi peste 10 cutremure puternice. 3.500 de persoane au fost evacuate

Vulcanul chilian Puyehue a intrat în erupţie sâmbătă, pentru prima dată în ultima jumătate de secol, iar autorităţile au decis să evacueze circa 3.500 de locuitori din zonă, ca măsură de precauţie.

1288 afișări
Imaginea articolului Erupţia vulcanului Puyehue, din Chile: Coloană de gaze de 10 km şi peste 10 cutremure puternice. 3.500 de persoane au fost evacuate

Erupţia vulcanului Puyehue, din Chile: Coloană de gaze de 10 km şi peste 10 cutremure puternice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Serviciul naţional de geologie (Sernageomin) din Chile a anunţat că intrarea în erupţie a vulcanului a provocat "o explozie care a dus la formarea unei coloane de gaze cu o înălţime de circa 10 kilometri".

Guvernul chilian a ordonat sâmbătă după-amiază evacuarea a circa 3.500 de persoane din 20 de localităţi situate în apropierea vulcanului, la 870 de kilometri sud de Santiago şi în apropiere de graniţa cu Argentina.

În zonă au fost resimţite mai mult de zece mişcări seismice puternice, de magnitudine 4, şi alte circa 100 de mai mică intensitate.

Biroul naţional pentru situaţii de urgenţă (Onemi) a anunţat că, la ora locală 15.15 (22.15, ora României), "nivelul alertei vulcanice a Serviciului de geologie a fost ridicat la 6 (pe o scară cu opt gradaţii), corespunzător unei erupţii moderate".

În Argentina, aeroportul din oraşul Bariloche, obiectiv turistic situat la 100 de kilometri est de Puyehue, a fost închis din cauza norului de cenuşă eliberat în atmosferă de vulcan.

Vulcanul Puyehue, cu o altitudine de 2.240 de metri, a erupt ultima dată în 1960, după un cutremur cu magnitudinea 9,5, soldat cu 5.700 de morţi în Chile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici