Erupţie vulcanică submarină în apropierea unei insule din arhipelagul Canarelor

O erupţie vulcanică submarină s-a produs luni la cinci kilometri de insula Hierro, din arhipelagul spaniol al Canarelor, care se confruntă cu seisme de aproape trei luni, dar "nu se va vedea pe insulă", au afirmat luni experţi şi autorităţile locale.

312 afișări
Imaginea articolului Erupţie vulcanică submarină în apropierea unei insule din arhipelagul Canarelor

Erupţie vulcanică submarină în apropierea unei insule din arhipelagul Canarelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În această noapte, receptorii de pe insulă au înregistrat începutul unui proces eruptiv", a declarat Alicia Garcia, care aparţine unei echipe de vulcanologi prezenţi în zonă pentru monitorizarea vulcanului.

"Nu există nici o manifestare vizibilă, doar detectabilă de la instrumente", din cauza adâncimii locului erupţiei, a explicat ea.

Erupţia "nu se va vedea pe insulă. Ea este la cinci kilometri şi la o adâncime de 600-1.200 de metri. Potrivit calculelor noastre, tot ce este la 600 de metri adâncime nu poate ieşi", a precizat şeful administraţiei de pe insula Hierro, Alpidio Armas.

Conform acestuia, "dacă magma iese, ceea ce pare să se producă, înseamnă că mişcările seismice se vor diminua".

Armas a apreciat că nu este necesar să ia măsuri adiţionale de precauţie pe insulă, cu excepţia unui perimetru de securitate în mare, în jurul locului unde s-a produs erupţia.

Insula este deja în alertă galbenă, nivelul al doilea din trei. La 27 septembrie, autorităţile au ordonat evacuarea temporară a 50 de persoane, inclusiv turişti, din casele lor de pe flancul unui vulcan, după un seism cu magnitudinea 3,4.

Insula Hierro se confruntă de la 19 iulie cu numeroase cutremure care îngrijorau vulcanologii, temându-se de o erupţie pe insulă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici