Estul Ucrainei se agită pe fondul separatismului din Crimeea. Manifestanţii proruşi au procedat duminică la o demonstraţie de forţă în marile oraşe industriale

Manifestanţii proruşi, încurajaţi de referendumul separatist din Crimeea, au procedat duminică la o demonstraţie de forţă în marile oraşe industriale din estul Ucrainei, care devin noi "puncte fierbinţi".

1159 afișări
Imaginea articolului Estul Ucrainei se agită pe fondul separatismului din Crimeea. Manifestanţii proruşi au procedat duminică la o demonstraţie de forţă în marile oraşe industriale

Estul Ucrainei se agită pe fondul separatismului din Crimeea (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

La Doneţk, fostul fief al preşedintelui Viktor Ianukovici, destituit în februarie, manifestanţi proruşi au pătruns duminică în sediile parchetului şi serviciilor speciale (SBU), la finalul unei manifestaţii de 2.000 de persoane în favoarea alipirii la Rusia.

Manifestanţii, care cereau eliberarea liderului lor, "guvernatorul" autoproclamat Pavlo Gubarev, au luat cu asalt cele două clădiri, practic fără să întâmpine vreo rezistenţă din partea forţelor de ordine.

La puţin timp după această demonstraţie de forţă, ei au ocupat sediile Uniunii industriale din Donbas, holdingul condus de oligarhul Serghei Taruta, numit recent în postul de guvernator al regiunii Doneţk de către noile autorităţi de la Kiev.

În timp ce Crimeea vota, duminică, pentru alipirea sa la Rusia, aproximativ 6.000 de manifestanţi proruşi au organizat la Harkiv, în estul Ucrainei, în pofida interdicţiei justiţiei, un miting-referendum pentru autonomie şi pentru "suveranitatea" limbii ruse.

Organizatorii adunării din acest oraş industrial, o fostă capitală a Ucrainei, au distribuit "buletine" în favoarea "federalizării economice" şi "suveranităţii lingvistice", pentru a fi completate şi introduse într-un sac din plastic.

La începutul manifestaţiei, un executor judecătoresc a venit în faţa manifestanţilor pentru a le prezenta interzicerea adunării. Huiduit de către mulţime, el a fost nevoit să se refugieze într-un vehicul aparţinând poliţiei, pe care manifestanţii l-au blocat pentru o scurtă perioadă de timp, după care l-au lăsat să plece.

Scandând "Rusia!", "Referendum", "Crimeea, suntem cu tine", ei au desfăşurat un steag rus cu o lungime de aproximativ 100 de metri în piaţa centrală, în faţa sediului Administraţiei regionale, protejate de cordoane de poliţişti care purtau căşti şi scuturi.

"Oamenii din Crimeea trebuie să aleagă ceea ce îşi doresc. Este foarte bine că există un referendum, dacă oamenii îl vor", apreciază Evgheni, un angajat al serviciilor municipale care participă la manifestaţia prorusă.

Mii de manifestanţi proruşi au mers ulterior către sediile unor organizaţii naţionaliste, unde au dat foc unor steaguri, cărţi şi broşuri.

- Referendum cu pistol rus la tâmplă

Natalia, o femeie de afaceri, consideră un fapt normal ca locuitorii să aibă dreptul de a se pronunţa pe marginea statutului regiunii lor. În schimb, ea critică referendumul din Crimeea, organizat sub ocupaţia trupelor ruse.

"Despre ce referendum vorbim când există un pistol rus la tâmplă?", întreabă ea.

Susţinători ai Kievului au decis, pe de altă parte, să-şi anuleze o manifestaţie programată, pentru a evita eventuale provocări după ce două persoane, un manifestant prorus şi un trecător, au fost ucise în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă la Harkiv, într-un atac armat implicând naţionalişti radicali şi proruşi.

Potrivit Guvernului ucrainean, manifestaţiile din estul Ucrainei sunt organizate de "provocatori ruşi". Ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov a declarat că manifestaţiile de la Harkiv şi Doneţk sunt organizate de "provocatori" veniţi din Rusia şi care "au fost văzuţi la Odesa şi Mikolaiv", în sudul Ucrainei. Potrivit lui, aceşti "provocatori" au participat şi la manifestaţiile proruse care au avut loc în 2009 în statele baltice.

În acest context tensionat, cancelarul german Angela Merkel a afirmat, într-o conversaţie la telefon cu Vladimir Putin, că doreşte mai mulţi observatori OSCE "în noile puncte fierbinţi din estul" Ucrainei.

La celălalt capăt al ţării, la Liov, un bastion naţionalist, persoanele intervievate de AFP denunţă organizarea unui referendum "ilegitim" şi îşi exprimă îngrijorările că acesta îi serveşte drept pretext lui Putin pentru a legitima ocuparea Ucrainei.

"Rusia organizează acest referendum din Crimeea. Sunt împotriva referendumului şi împotriva sciziunii Ucrainei", a spus Zenovii Dmitriv, în vârstă de 62 de ani.

"Referendumul este nelegitim şi rezultatele sale sunt scrise dinainte de Kremlin pentru a legitima ocuparea peninsulei. Nici Ucraina, nici comunitatea internaţională nu-l vor recunoaşte", subliniază Stepan Saik, un antreprenor în vârstă de 48 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici