Experţi ONU vor inspecta în curând nava nord-coreeană reţinută în Panama

Experţi ONU vor veni în curând să inspecteze nava nord-coreeană reţinută în Panama, la bordul căreia au fost descoperite rachete, a confirmat un diplomat american joi, în contextul în care ministrul panamez pentru Securitate a anunţat sosirea acestora la 5 august.

262 afișări
Imaginea articolului Experţi ONU vor inspecta în curând nava nord-coreeană reţinută în Panama

Experţi ONU vor inspecta în curând nava nord-coreeană reţinută în Panama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Înţelegem că acest grup (de experţi în domeniul sancţiunilor ONU) va efectua o vizită în Panama foarte curând şi îşi va începe ancheta", a declarat pentru presă Jeffrey Delaurentis, adjunctul ambasadorului american la ONU. Statele Unite deţin, în prezent, preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU.

Ministrul panamez pentru Securitate Jose Raul Molino a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, în apropiere de Colon (nord), că o Comisie de experţi ONU reclamată de Panama, cu scopul de a inspecta armamentul confiscat, urmează să vină la faţa locului pe 5 august.

Statele Unite şi alte ţări au anunţat că descoperirea acestor arme cubaneze nedeclarate la bordul cargoului constituie o încălcare a sancţiunilor impuse de ONU Coreei de Nord din cauza programului său de înarmare nucleară.

Coreea de Nord şi Cuba au afirmat că este vorba despre o încărcătură de rachete "depăşite" moral aparţinând Cubei, care urmează să fie reparate în Coreea de Nord şi apoi repatriate pe insulă.

Cargoul Chong Chon Gang, venind din Cuba, a fost controlat, pe 10 iulie, în timp ce se pregătea să intre în Canalul Panama, autorităţile suspectând prezenţa la bord a unor droguri, într-o încărcătură de aproximativ 220.000 de chintale de zahăr.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici