Femeia acuzată în Rusia de spionaj în favoarea României a dat primul interviu în detenţie. Ce speră Carina Ţurcan

Carina Ţurcan, acuzată în Rusia de spionaj în favoarea României, afirmă, într-un interviu, că nu a avut acces la secrete ale statului rus, exprimând speranţa că va avea parte de un proces deschis, relatează portalul Meduza.io, citat de site-ul Deschide.md.

5334 afișări
Imaginea articolului Femeia acuzată în Rusia de spionaj în favoarea României a dat primul interviu în detenţie. Ce speră Carina Ţurcan

Femeia acuzată în Rusia de spionaj în favoarea României speră să aibă parte de un proces corect

"Nu văd motive pentru care procesul meu să fie unul închis, iar articolul din Codul Penal care mi se incriminează nu poate fi motiv pentru un proces închis. Eu nu am avut acces la secrete de stat. Sper că în cadrul unui proces deschis nevinovăţia mea va fi vizibilă", a declarat Carina Ţurcan.

"Anchetatorii refuză să-mi prezinte ce, cui şi când am transmis, de aceea, eu consider că ceea ce ancheta numeşte dovezi sunt falsuri fabricate. Eu altă explicaţie nu găsesc", a adăugat Karina Ţurcan.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a cerut pe 8 august unei instanţe din Moscova prelungirea arestului preventiv pentru Carina Ţurcan, o femeie originară din Republica Moldova care are şi cetăţenie română. Ea este acuzată de spionaj în favoarea Bucureştiului.

Carina Valerievna Ţurcan, angajată a companiei Inter RAO, este acuzată de încălcarea Articolului 276 din Codul Penal rus, care se referă la spionaj şi trădare naţională. În conformitate cu legislaţia din Rusia, acuzaţia de spionaj se aplică numai străinilor, iar Carina Ţurcan riscă până la 20 de ani de închisoare.

Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat că Ţurcan deţine şi cetăţenia română.

Potrivit site-ului companiei, Ţurcan este membră a Consiliului de administraţie al companiei Inter RAO din 2012, conducând pentru o perioadă divizia geografică Moldova-Ucraina-România.

Presa rusă scrie că Ţurcan a fost reţinută şi arestată de agenţii FSB pe 15 iunie. Agenţii au percheziţionat biroul şi locuinţa Carinei Ţurcan, iar "angajaţii companiei (Inter RAO) vor fi interogaţi în procesul penal ca martori". Arestarea ei a fost făcută publică abia pe data de 19 iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici