Financial Times: Franţa se opune deschiderii unei reprezentanţe NATO în Japonia

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a formulat obiecţii privind o iniţiativă a NATO de a deschide o reprezentanţă diplomatică în Japonia, pledând pentru menţinerea atenţiei asupra spaţiului nord-atlantic, pe fondul criticilor Chinei, afirmă surse citate de cotidianul Financial Times.

10800 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Franţa se opune deschiderii unei reprezentanţe NATO în Japonia

Sursa foto: MediafaxFoto

Opoziţia Franţei a complicat luni de discuţii în cadrul Alianţei Nord-Atlantice pe tema înfiinţării primei reprezentanţe în regiunea Indo-Pacifică.

Iniţiativa de înfiinţare a unui oficiu diplomatic în Tokyo intervine în contextul în care Statele Unite şi Japonia îndeamnă Europa să se implice mai mult în problemele de securitate din Asia, mai ales pe fondul preocupărilor recente privind o potenţială intervenţie militară chineză în Taiwan. Beijingul a condamnat eforturile SUA de a crea ceea ce consideră a fi coaliţii anti-China în zona Asia-Pacific, pe care le asimilează cu un "NATO asiatic".

Un oficial francez a declarat că Parisul consideră că, în virtutea Cartei NATO, Alianţa este obligată să se limiteze la spaţiul geografic "nord-atlantic". Oficialul citat a sugerat că ar putea apărea dubii asupra credibilităţii europene în relaţia cu Beijingul, mai ales referitor la insistenţa de a nu fi oferit armament chinez Rusiei.

Un alt oficial a declarat că Franţa este reticentă să susţină orice iniţiativă care ar contribui la apariţia de tensiuni între NATO şi China.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat public săptămâna trecută că Alianţa Nord-Atlantică nu trebuie să se extindă dincolo de spaţiul nord-atlantic. "Dacă împingem NATO să îşi extindă spectrul şi aria geografică, vom face o greşeală majoră", a avertizat Macron. În urmă cu două luni, preşedintele Franţei i-a deranjat pe aliaţii din SUA prin sugestia făcută în cursul unei vizite în China că Europa ar trebui să se distanţeze de tensiunile americano-chineze privind Taiwanul.

Recent, Administraţia Chinei a exprimat preocupări în legătură cu intensificarea activităţilor Alianţei Nord-Atlantice în Asia, în contextul în care NATO examinează posibilitatea deschiderii unei reprezentanţe diplomatice în Japonia, pentru facilitarea parteneriatelor de securitate.

Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să deschidă un oficiu de legături diplomatice în capitala Japoniei, Tokyo, prima reprezentanţă în Asia, pentru facilitarea discuţiilor cu parteneri de securitate, inclusiv cu Australia, Coreea de Sud şi Noua Zeelandă, în contextul provocărilor geopolitice generate de China şi Rusia, au declarat în mai oficiali japonezi şi NATO.

Asia este "o zonă promiţătoare pentru cooperare şi dezvoltare, nu ar trebui să devină o arenă de lupte geopolitice", a declarat în mai Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. "Expansiunea continuă a NATO spre est, în zona Asia-Pacific, interferenţele în afacerile regionale, tentativele de distrugere a păcii şi stabilităţii regionale, precum şi impulsionarea unei confruntări între blocuri militare necesită vigilenţă sporită din partea naţiunilor din regiune", a atras atenţia Mao Ning.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici