Finlanda, ţinta unui vast SPIONAJ INFORMATIC care a durat mai mulţi ani. Rusia şi China, suspectate că s-ar afla în spatele atacurilor

Finlanda a anunţat joi că ministerul Afacerilor Externe a fost ţinta unui "vast" spionaj informatic, însă că acesta nu a vizat "cele mai sensibile informaţii".

565 afișări
Imaginea articolului Finlanda, ţinta unui vast SPIONAJ INFORMATIC care a durat mai mulţi ani. Rusia şi China, suspectate că s-ar afla în spatele atacurilor

Finlanda, ţinta unui vast SPIONAJ INFORMATIC care a durat mai mulţi ani. Rusia şi China, suspectate că s-ar afla în spatele atacurilor (Imagine: Shutterstock)

Conform liderului diplomaţiei, Erkki Tuomioja, serviciul de securitate naţional al poliţiei finlandeze a deschis o anchetă pentru "spionaj agravat".

"Este foarte problematic", a mărturisit Toumioja, care a apărut în faţa presei la câteva ore după ce postul de televiziune finlandez MTV3 a dezvăluit cazul joi după-amiază.

Conform autorităţilor, spionajul a durat "mult timp" şi a fost detectat la începutul lui 2013. Finlanda a informat deja celelalte guverne ale Uniunii Europene.

Conform lui Tuomioja, sistemul de spionaj informatic este "foarte sofisticat", însă "informaţiile cele mai sensibile", în special cele cu privire la relaţiile internaţionale, nu au fost pierdute, deoarece informaţiile cele mai secrete "nu se află în reţeaua" ţintă.

Conform informaţiilor transmise de postul MTV3, autorităţile finlandeze suspectează serviciile secrete ale Rusiei şi Chinei că s-ar afla în spatele acestor atacuri. Tuomioja a refuzat să dea numele suspecţilor, însă a indicat că "suspecţii vor fi probabil numiţi" când va începe procesul.

Indiciile care au dus la detectarea acestor acte de spionaj ar fi venit din străinătate, ceea ce l-a surprins pe specialistul informatic independent Petteri Jarvinen. "Faptul că Finlanda nu a detectat ea însăşi actele de spionaj care au durat ani de zile este foarte jenant", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici