Fostul preşedinte al Parlamentului rus, Ruslan Hasbulatov, a murit la vârsta de 80 de ani

Fostul preşedinte al Parlamentului rus, Ruslan Hasbulatov, un aliat apropiat al preşedintelui rus Boris Elţîn înainte de a se întoarce împotriva acestuia în 1993, a murit la vârsta de 80 de ani, a anunţat marţi televiziunea de stat din Rusia.

629 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte al Parlamentului rus, Ruslan Hasbulatov, a murit la vârsta de 80 de ani

Sursa foto: Profimedia

Fostul preşedinte al Parlamentului rus a murit, a anunţat marţi televiziunea de stat. Hasbulatov, de etnie cecenă, a murit la domiciliul său din afara Moscovei, la vârsta de 80 de ani, a anunţat televiziunea, citând rudele fostului lider sovietic.

Proeminentul activist pentru drepturile omului, Alexander Cherkasov, a declarat că Hasbulatov a murit marţi, dar nu a oferit o cauză a decesului.

Trupul lui Hasbulatov va fi dus în satul său cecen natal Tolstoi-Yurt, a declarat el pe Facebook, citat de AFP.

Hasbulatov a fost un aliat apropiat al lui Elţîn în ultimele zile ale Uniunii Sovietice. El a fost numit preşedinte al parlamentului după căderea Uniunii Sovietice în 1991 de către preşedintele de atunci, Boris Elţîn, iar cei doi au rezistat împreună loviturii de stat din august 1991.

Dar Elţîn şi Hasbulatov au devenit rapid rivali politici - lupta pentru putere culminând cu revolta din octombrie 1993, când Elţîn a trimis tancuri să ia cu asalt clădirea parlamentului.

Hasbulatov a fost încarcerat pentru scurt timp după rebeliune. A fost amnistiat în 1994, dar cariera sa politică s-a încheiat.

„Elţîn mi-a ruinat în esenţă viaţa”, a scris, în 2014, ziarul de mare tiraj Argumenty i Fakty, citându-l pe Hasbulatov.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici