Fostul şef al CIA la Milano, arestat în Panama. Departamentul de Stat anunţă că acesta se află în drum spre Statele Unite

Fostul şef al CIA la Milano, condamnat la nouă ani de închisoare pentru răpirea unui imam egiptean în 2003, în Italia, a fost arestat în Panama, a anunţat joi ministerul italian al Justiţiei, iar un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a anunţat că acesta se află în drum spre Statele Unite.

444 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al CIA la Milano, arestat în Panama. Departamentul de Stat anunţă că acesta se află în drum spre Statele Unite

Fostul şef al CIA la Milano, arestat în Panama (Imagine: Shutterstock)

Fostul director al filialei CIA din Milano condamnat în Italia pentru răpirea unui imam egiptean şi arestat în Panama este în drum spre Statele Unite, anunţă Marie Hart, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Oficialul american a refuzat să ofere detalii despre circumstanţele revenirii în SUA a lui Robert Lady.

"Din informaţiile mele, chiar acum este în drum spre Statele Unite. Nu am alte detalii", a adăugat Hart.

Circumstanţele şi momentul arestării lui Robert Lady în Panama nu sunt cunoscute.

Ministrul italian al Justiţiei, Anna Maria Cancellieri, a semnat o cerere de arest preventiv ce-l vizează pe Bob Seldon Lady, supranumit "Mister Bob", şi are la dispoziţie două luni pentru a cere extrădarea sa.

El a fost acuzat pentru răpirea, în 2003, a imamului egiptean, Abu Omar, un membru al opoziţiei islamiste radicale care beneficia de azil politic în Italia. Imamul a fost ulterior transferat în Egipt, unde, potrivit lui, a suferit torturi.

În acest caz, Curtea de Apel din Milano a confirmat, în decembrie 2010, pedepse de la şapte până la nouă ani de închisoare pentru 23 de agenţi, cea mai gravă fiind aplicată lui "Mister Bob", în vârstă de 59 de ani în prezent.

Aceste pedepse, pronunţate în momentul în care toţi acuzaţii erau fugari, au fost confirmate de Curtea de Casaţie, în septembrie 2012.

În timp ce Parchetul cerea ca toţi condamnaţii să fie căutaţi la nivel internaţional, predecesorul lui Cancellieri a semnat această cerere doar pentru principalul responsabil al răpirii.

Abu Omar, Osama Hassan Nasr pe numele adevărat, a fost răpit pe o stradă din Milano, pe 17 februarie 2003, în cursul unei operaţiuni coordonate între Sismi (serviciul de informaţii militar italian) şi CIA, apoi transferat în Egipt. Avocaţii săi afirmă că el a fost torturat într-o închisoare din Egipt şi au cerut daune interese în valoare de zece milioane de euro.

Curtea de Apel a confirmat o despăgubire stabilită în primă instanţă la 1,5 milioane de euro, dintre care un milion pentru Abu Omar şi restul pentru soţia sa.

Oficialii serviciilor de informaţii italiene participante la operaţiune au fost achitaţi în primă instanţă, decizia fiind confirmată în apel. Dar, în baza unei hotărâri a Curţii de Casaţie, ei urmează să fie rejudecaţi.

Procesul în primă instanţă, deschis în iunie 2007, a avut o valoare simbolică, fiind primul în Europa cu privire la operaţiunile secrete ale CIA de transferare a unor persoane suspecte de terorism către ţări cunoscute pentru practicarea torturii, după atentatele din 11 septembrie 2011, în Statele Unite.

Statele Unite s-au declarat "dezamăgite" faţă de condamnările în primă instanţă din noiembrie 2009, în timp ce Amnesty International a salutat "un pas înainte".

Joi seara, Partidul Democrat (stânga) a "luat act cu satisfacţie" de această arestare. Un alt partid de stânga, Sinistra e Liberta, care nu este membru al coaliţiei guvernamentale, a cerut extrădarea oficialului, "un mod tardiv de a reafirma suveranitatea teritoriului nostru şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului, care au fost încălcate cu ocazia răpirii lui Abu Omar".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici