Frankfurter Allgemeine Zeitung: Nu este necesară o misiune UE de instruire a militarilor ucraineni

Misiunea Uniunii Europene de instruire a militarilor ucraineni, propusă de Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, nu este necesară, reflectând dorinţa Bruxellesului de a avea un rol mai important, comentează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

1198 afișări
Imaginea articolului Frankfurter Allgemeine Zeitung: Nu este necesară o misiune UE de instruire a militarilor ucraineni

"Josep Borrell, Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, vrea o misiune comună la nivel european pentru antrenarea militarilor ucraineni. Acest lucru nu este neapărat necesar. Nu este clar imediat ce valoare suplimentară ar aduce misiunea UE pentru armata ucraineană. În afara Europei, ar avea sens ca trupele din statele UE să colaboreze, astfel încât să transfere imediat echipamente şi să ofere securitate. Dar în Europa nu este necesar. Militarii ucraineni vin la antrenamente în poligoane din state europene, iar acestea nu au nevoie de securitate suplimentară. Sigur că o coordonare mai bună ar fi un avantaj, dar ucrainenii trebuie să fie cei care să obţină complementaritate de pe urma ofertelor de instruire în Europa", argumentează editorialistul Nikolas Busse, într-un articol publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung sub titlul "Nu este necesară o misiune UE de instruire".

"Nu în ultimul rând, propunerea lui Borrell trebuie privită prin prisma dorinţei constante a instituţiilor de la Bruxelles de a juca un rol mai mare. (...) De fapt, Bruxellesul ar trebui să susţină statele membre care vor să ofere instruire militară, dar care nu au fonduri sau expertiză. În niciun caz nu trebuie să dureze câteva luni să fie pregătit un program de acest fel", subliniază editorialistul, cerând Uniunii Europene să respecte principiul "subsidiarităţii": "ceea ce pot face statele membre nu trebuie să rezolve Uniunea Europeană".

Miniştrii Apărării din statele Uniunii Europene au stabilit marţi, în cursul reuniunii informale a Consiliului UE de la Praga, să iniţieze elaborarea şi examinarea unui plan de instruire a militarilor ucraineni în cadrul unei misiuni europene. Mai multe ţări din cadrul Uniunii Europene oferă deja instruire militarilor ucraineni în virtutea unor acorduri bilaterale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici