Gaza după război. Avem primul plan postbelic al Israelului pentru enclavă: Vizează controlul complet al securităţii în Gaza şi intră în conflict direct cu ideiile propuse de SUA şi UE

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit în sfârşit planurile Israelului pentru Gaza după încheierea ostilităţilor în enclavă, prezentând cabinetului său de război o propunere oficială care contrazice direct obiectivele SUA.

583 afișări
Imaginea articolului Gaza după război. Avem primul plan postbelic al Israelului pentru enclavă: Vizează controlul complet al securităţii în Gaza şi intră în conflict direct cu ideiile propuse de SUA şi UE

Gaza după război. Avem primul plan postbelic al Israelului pentru enclavă: Vizează controlul complet al securităţii în Gaza şi intră în conflict direct cu ideiile propuse de SUA şi UE

Documentul de o pagină, dat publicităţii în cursul nopţii de biroul său, nu menţionează niciun rol pentru Autoritatea Palestiniană, rivalul din Cisiordania al Hamas, pe care administraţia Biden doreşte să îl vadă preluând controlul, relatează FT.

Documentul respinge şi măsurile internaţionale unilaterale de recunoaştere a unui stat palestinian.

De asemenea, acesta prevede un tampon de securitate important în interiorul enclavei, un rezultat căruia SUA s-au opus în mod clar.

Deşi formulat în termeni vagi şi făcând apel la baza sa politică internă de dreapta, documentul intitulat "The Day After Hamas Principles" este prima punere în scris într-un docuemnt oficial a ideilor exprimate anterior de Netanyahu pe această temă. Nu este clar dacă cabinetului de război i s-a cerut să voteze asupra acestuia.

Împărţind viitorul Gazei în faze pe termen scurt, mediu şi lung, documentul arată clar că Israelul va continua blocada de lungă durată a teritoriului şi intenţionează să rămână implicat în problemele civile, de la modul în care operează poliţia locală şi până la ceea ce predă în şcolile şi moscheile din acest teritoriu predominant musulman sunnit.

SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului, şi UE au promovat un plan postbelic diferit. Acesta prevede preluarea controlului de către Autoritatea Palestiniană relativ seculară, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, creând premisele unor discuţii care să conducă la crearea unui stat palestinian.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici