Generalul american Martin Dempsey: O intervenţie militară în Siria nu ar fi favorabilă SUA

O intervenţie militară americană în Siria nu ar fi favorabilă Statelor Unite, fiindcă rebelii sirieni nu susţin interesele Washingtonului, apreciază cel militarul american cu cel mai înalt grad, Martin Dempsey, într-o scrisoare obţinută miercuri de AFP.

419 afișări
Imaginea articolului Generalul american Martin Dempsey: O intervenţie militară în Siria nu ar fi favorabilă SUA

Martin Dempsey (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Într-o scrisoare adresată luni democratului Eliot Engel, ales în Camera Reprezentanţilor, generalul Dempsey, şeful Statului Major Interarme, evidenţiază divizarea opoziţiei siriene şi influenţa puternică a unor grupări extremiste în cadrul rebeliunii pentru a-şi justifica opoziţia în legătură cu o intervenţie, chiar şi limitată.

"Consider că tabăra pe care vom alege (să o susţinem) trebuie să fie pregătită să promoveze atât interesele sale, cât şi ale noastre, atunci când balanţa va înclina în favoarea sa. Astăzi, nu este cazul", subliniază generalul american.

"Noi putem distruge aviaţia siriană", responsabilă de numeroase bombardamente civile, ceea ce "nu ar fi decisiv pe plan militar, dar ne-ar angaja definitiv în conflict", explică el, adăugând că, deşi puterea americană "poate schimba echilibrul militar" în Siria, "ea nu poate rezolva problemele istorice etnice, religioase şi tribale care stau la baza conflictului".

Tulburările din Siria au "rădăcini profunde", adaugă Dempsey. Este un "conflict de termen lung între facţiuni multiple şi lupta violentă pentru putere va continua după încheierea dominaţiei lui (Bashar al)-Assad", anticipează principalul consilier militar al preşedintelui american, care îndeamnă la evaluarea interesului unui angajament militar limitat "în acest context".

În opinia generalului Dempsey, care s-a aflat săptămâna trecută în vizită în Israel şi în Iordania, ţări care se învecinează cu Siria, o intervenţie militară americană ar avea, de asemenea, impact asupra securităţii aliaţilor şi partenerilor Statelor Unite.

De la începutul conflictului, în martie 2011, Washingtonul se limitează să ofere sprijin neletal rebelilor sirieni şi să furnizeze ajutor umanitar. În scrisoarea sa, generalul Dempsey s-a exprimat în favoarea unui ajutor umanitar "mai important" decât în prezent.

Administraţia Obama a promis în iunie "sprijin militar" rebelilor, dar natura acestuia a rămas neclară. Miercuri, Washingtonul a solicitat o anchetă "de urgenţă" din partea ONU, după ce opoziţia siriană a acuzat regimul lui Bashar al-Assad de comiterea unui atac chimic de amploare care s-ar fi soldat cu 1.300 de morţi, potrivit rebelilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici