Germania, ultimatum către Serbia: trebuie să alegeţi între UE şi Rusia

  • Serbia trebuie să decidă dacă doreşte să adere la Uniunea Europeană sau să intre într-un parteneriat cu Rusia
  • Ţara vecină are statutul de candidat la UE de peste 10 ani
  • Belgradul a intrat într-un con de umbră după războaiele pierdute în anii 90 şi încercările eşuate de aderare la blocul comunitar, astfel că s-a apropiat tot mai mult de Rusia
15323 afișări
Imaginea articolului Germania, ultimatum către Serbia: trebuie să alegeţi între UE şi Rusia

Germania, ultimatum către Serbia: trebuie să alegeţi între UE şi Rusia

Oficialii germani consideră Serbia duplicitară şi Belgradul trebuie să decidă singur dacă urmează calea aderării la Uniunea Europeană sau dacă intră într-un parteneriat strategic cu Rusia.

„Hotărârea asupra unei decizii este necesară, având în vedere evoluţiile geopolitice actuale. Accesul pe piaţa unică europeană este o oportunitate, însă şi o responsabilitate. Ne dorim un partener de încredere iar asta presupune loialitate. În caz contrar, vor interveni sancţiunile. Belgradul trebuie să decidă acum: UE sau Rusia”, a declarat oficialul german.

Aspiraţiile de integrare economică şi politică ale sârbilor cu Occidentul par să se năruie din cauza legăturilor de prietenie întreţinute cu Moscova. Serbia nu a adoptat sancţiuni împotriva ruşilor de la începutul invaziei acestora în Ucraina şi nici nu a condamnat în mod public acţiunile Kremlinului.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic admite existenţa acestei situaţii, însă a decis să-şi conducă ţara în direcţia Uniunii Europene. Serbia menţine statutul de candidat al Uniunii Europene încă din 2012, relatează Reuters.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici