Germania vrea o reformă în UE. Scholz: Nu ne mai permitem veto-uri naţionale în politica externă

Uniunea Europeană nu-şi mai poate permite să menţină vetourile naţionale atunci când se iau decizii privind politica externă şi de securitate a Uniunii Europene, dacă doreşte să îşi păstreze un rol de lider în politica globală, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

22920 afișări
Imaginea articolului Germania vrea o reformă în UE. Scholz: Nu ne mai permitem veto-uri naţionale în politica externă

Războiul Moscovei în Ucraina face ca unitatea în Europa să fie tot mai urgentă şi creşte presiunea pentru a se pune capăt "blocării egoiste" a deciziilor europene de către statele membre individuale, a declarat Scholz într-un articol publicat duminică de ziarul Frankfurter Allgemeine, citat de către Reuters.

"Pur şi simplu nu ne mai putem permite veto-uri naţionale, de exemplu în politica externă, dacă vrem să continuăm să fim auziţi într-o lume a marilor puteri concurente", a adăugat el.

Scholz s-a confruntat cu critici din partea Kievului şi a altor aliaţi occidentali, potrivit cărora Germania nu a adoptat o poziţie de lider în criza ucraineană, acuzaţie pe care Scholz a negat-o.

Invazia, pe care Moscova o numeşte "operaţiune militară specială", a provocat o schimbare majoră în politica de apărare a Germaniei, după decenii de reţinere militară.

De asemenea, conflictul a împins Berlinul către un rol mai activ în politica externă la nivel global, beneficiind de preşedinţia sa din acest an a Grupului celor şapte naţiuni industrializate.

Scholz a declarat că G7 şi alte ţări ar putea lucra împreună pentru a găsi soluţii pentru criza alimentară mondială, schimbările climatice şi pandemia dacă Germania îşi asumă responsabilitatea pentru Europa şi pentru lume.

El a declarat că Germania va face propuneri pentru o politică europeană comună în domeniul migraţiei, construirea apărării europene, suveranitatea tehnologică şi rezistenţa democratică în lunile următoare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici