Germania vrea să achiziţioneze sisteme de apărare antirachetă din Israel sau SUA. Berlinul este ameninţat de rachetele ruseşti Iskander din Kaliningrad

Berlinul ia în considerare achiziţionarea unui sistem de apărare antirachetă din Israel sau din Statele Unite pentru a se apăra împotriva ameninţărilor, inclusiv a rachetelor ruseşti Iskander din Kaliningrad, a relatat sâmbătă săptămânalul german Welt am Sonntag.

3504 afișări
Imaginea articolului Germania vrea să achiziţioneze sisteme de apărare antirachetă din Israel sau SUA. Berlinul este ameninţat de rachetele ruseşti Iskander din Kaliningrad

Rachetele Iskander pot atinge aproape toată Europa de Vest şi nu există un scut antirachetă care să asigure protecţia împotriva acestei ameninţări, a declarat şeful apărării germane, Eberhard Zorn, într-un interviu publicat sâmbătă de Welt am Sonntag, citează Reuters.

"Israelienii şi americanii posedă astfel de sisteme. Pe care îl preferăm? Vom reuşi să stabilim un sistem global (de apărare antirachetă) în cadrul NATO? Acestea sunt întrebările la care trebuie să răspundem acum", a declarat Zorn.

El nu a precizat numele sistemelor, dar cel mai probabil s-a referit la Arrow 3 construit de Israel Aerospace Industries şi la sistemul american THAAD produs de Lockheed Martin.

Rusia a declarat în 2018 că a desfăşurat rachete Iskander în exclava sa Kaliningrad, o porţiune a Rusiei situată între Polonia şi Lituania. Un sistem mobil de rachete balistice, Iskander a înlocuit racheta sovietică Scud, iar cele două rachete ghidate ale sale pot transporta focoase convenţionale sau nucleare.

Într-un discurs de referinţă, la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Berlinul va creşte cheltuielile pentru apărare la peste 2% din producţia sa economică prin injectarea a 100 de miliarde de euro (110 miliarde de dolari) în armată.

Zorn face parte dintr-un grup de oficiali de rang înalt care se consultă cu Scholz cu privire la modul de cheltuire a acestor bani.

"Până în prezent, un singur lucru este clar: nu avem nici timpul, nici banii necesari pentru a dezvolta singuri aceste sisteme, deoarece se ştie că ameninţarea cu rachete există deja", a declarat Zorn.

Referindu-se la faptul că Germania nu dispune de un sistem de apărare antirachetă cu rază scurtă de acţiune, care poate fi folosit pentru a proteja trupele aflate în mişcare sau ameninţate în timpul desfăşurării, el a declarat că Berlinul a început să analizeze achiziţionarea unor astfel de sisteme şi că acum trebuie să ia o decizie.

Dincolo de aceasta, Bundeswehr va trebui să investească 20 de miliarde de euro până în 2032 pentru a-şi reface depozitele de muniţii, a adăugat Zorn.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici