Giorgios Papandreou: Miza referendumului, apartenenţa Greciei la zona euro

Referendumul anunţat de Grecia privind planul de salvare european va avea loc la 4 decembrie, iar miza va fi apartenenţa ţării la zona euro, a afirmat, miercuri seară, premierul elen, Giorgios Papandreou.

460 afișări
Imaginea articolului Giorgios Papandreou: Miza referendumului, apartenenţa Greciei la zona euro

Giorgios Papandreou: Miza referendumului, apartenenţa Greciei la zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Putem avea un referendum la 4 decembrie", a spus el.

Premierul grec a adăugat că autorităţile de la Atena nu au luat încă o decizie privind formularea întrebării pentru referendum, însă miza consultării va fi, în mod clar, apartenenţa Greciei la zona euro.

"Miza este să aflăm dacă vrem să rămânem în zona euro. Asta este foarte clar", a spus el. "Avem nevoie de un consens larg (...) şi cred că poporul grec vrea ca noi să fim un partener solid în euro - aceasta este miza", a afirmat Papandreou, imediat după încheierea unei conferinţe de presă susţinute de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel.

Ei au cerut Greciei să-şi respecte angajamentele şi să aplice planul de ajutor decis săptămâna trecută la Bruxelles, eliminând toate incertitudinile privind referendumul. În caz contrar, Atena nu va mai primi ajutorul financiar promis de ţările europene şi Fondul Monetar Internaţional, au avertizat cei doi lideri europeni.

Ajutorul, în valoare de opt miliarde de euro, al cărui principiu a fost aprobat de ţările europene, dar nu încă şi de FMI, este indispensabil pentru Grecia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici