Gorbaciov: "Legile noi, un atac asupra cetăţenilor ruşi". Fostul lider sovietic îl critică dur pe Putin

Mihail Gorbaciov a denunţat legi noi adoptate de Rusia drept un "atac la adresa drepturilor cetăţenilor", îndemnându-l pe Vladimir Putin să "nu se teamă de popor" şi criticând cercul de apropiaţi ai preşedintelui rus, apreciind că este plin de "hoţi şi oficiali corupţi", relatează BBC News Online.

343 afișări
Imaginea articolului Gorbaciov: "Legile noi, un atac asupra cetăţenilor ruşi". Fostul lider sovietic îl critică dur pe Putin

Gorbaciov: "Legile noi, un atac asupra cetăţenilor ruşi". Fostul lider sovietic îl critică dur pe Putin (Imagine: Razvan Chirita / MediafaxFoto)

Fostul lider sovietic a declarat, în acest interviu acordat postului britanic, că a fost "uimit" de numărul de legi controversate adoptate în Rusia după întoarcerea lui Putin la Kremlin. "Firul comun tuturor (acestor legi) este un atac asupra drepturilor cetăţenilor", a declarat el pentru BBC. "Pentru Dumnezeu, nu trebuie să te temi de poporul tău", îl îndemană fostul lider sovietic pe actualul preşedinte.

Între legile denunţate de Gorbaciov se află cele ce prevăd amenzi pentru proteste neautorizate, înăspresc pedepsele pentru defăimare şi extind definiţia trădării şi impun restricţii pe Internet.

"Ceea ce vor şi aşteaptă oamenii de la preşedintele lor este să restabilească un dialog deschis şi direct cu ei. El (Putin) nu ar trebui să se simtă ofensat de acest lucru", continuă Gorbaciov. "El ar trebui să se concentreze asupra încercării de a scoate Rusia din situaţia dificilă în care se află", a adăugat fostul preşedinte.

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Human Rights Watch l-a acuzat, în ianuarie, pe Putin, de "cea mai dură reprimare politică din istoria post-sovietică a Rusiei", după ce acesta a revenit la Kremlin pentru al treilea mandat, în mai 2012. ONG-ul sublinia o tendinţă de "inversare rapidă a câtorva progrese timide în domeniul libertăţilor politice iniţiate în mandatul fostului preşedinte Dmitri Medvedev".

De asemenea, un număr de lideri ai opoziţiei au fost arestaţi de la începutul unor proteste antiguvernamentale majore, la Moscova şi în alte oraşe importante, în urma alegerilor parlamentare contestate, în decembrie 2011.

Potrivit corespondentului BBC la Moscova Steve Rosenberg, Gorbaciov are o poziţie tot mai critică faţă de Putin, un lucru ce produce efecte pe coridoarele puterii.

În interviul pentru BBC, fostul lider sovietic afirmă că Putin "îşi pierde uneori cumpătul". "Odată a spus că ar trebui să i se taie limba lui Gorbaciov", afirmă el, adăugând că are uneori impresia că preşedintele este "foarte încordat şi plictisit".

De asemenea, Gorbaciov şi-a exprimat îngrijorarea faţă de anturajul preşedintelui. "Inclusiv în cercul intern, între cei de lângă el, se află numeroşi hoţi şi oficiali corupţi", a subliniat acesta. "În cazul în care lucrurile nu se schimbă, Rusia va continua să plutească în derivă ca o bucată de gheaţă în Pceanul Arctic", a avertizat ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici