Gruparea Statul Islamic îl ameninţă pe Putin că-l va "detrona" din cauza susţinerii Damascului

Parchetul general rus a cerut miercuri restrângerea accesului la o înregistrare video difuzată pe YouTube de către Statul Islamic (SI), care ameninţă că-l va "detrona" pe Vladimir Putin din cauza susţinerii regimului sirian şi că va declanşa un "război de eliberare" în Caucazul rus.

869 afișări
Imaginea articolului Gruparea Statul Islamic îl ameninţă pe Putin că-l va "detrona" din cauza susţinerii Damascului

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O solicitare de "restrângere a accesului" la această înregistrare video, care conţine "ameninţări cu acţiuni teroriste şi declanşarea unui război în Caucazul de Nord" a fost trimisă miercuri Agenţiei ruseşti pentru supravegherea presei (Roskomnadzor), a precizat parchetul într-un comunicat.

O anchetă pentru proferarea unei ameninţări cu săvârşirea unor acţiuni teroriste şi îndemnuri la încălcarea integrităţii teritoriale a Rusiei ar purea, de asemenea, să fie deschisă, potrivit aceleiaşi surse.

Jihadişti din cadrul SI au difuzat marţi pe YouTuibe o înregistrare video în care apare un avion de război furnizat, afirmă ei, de către Rusia regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

"Este un mesaj pentru tine, Vladimir Putin. Aceste avioane pe care tu i le trimiţi lui Bashar, le vom trimite la tine acasă, cu voia lui Allah", afirmă unul dintre jihadişti în această înregistrare în arabă şi subtitrată în rusă.

Moscova este principalul aliat al Damascului, căruia-i furnizează armament.

"Şi vom elibera Cecenia şi tot Caucazul, cu voia lui Allah. Tronul tău (...) este ameninţat şi se va prăbuşi atunci când vom veni la tine", a adăugat militantul SI.

După primul război din Cecenia (1994-1996) între forţe federale ruseşti şi separatişti, rebeliunea s-a islamizat în mod treptat şi s-a extins tot mai mult în afara frontierelor acestei mici republici, transformându-se la mijlocul anilor 2000 într-o mişcare islamistă armată activă în tot Caucazul de Nord.

SI, care a proclamat un califat în regiuni vaste cucerite în ultimele luni în Irak şi Siria, a revendicat decapitarea a doi jurnalişti americani, James Foley şi Steven Sotloff.

Gruparea a ameninţat, de asemenea, cu asasinarea unui al treilea ostatic, un britanic identificat drept David Cawthorne Haines.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici