Guvernul francez, acuzat că foloseşte ameninţarea teroristă în scopuri politice

Guvernul de la Paris, care a avertizat în ultimele zile asupra riscului crescut de comitere a unor atentate în Franţa, este acuzat de presă şi opoziţie că ar folosi ameninţarea teroristă în scopuri politice.

27 afișări
Imaginea articolului Guvernul francez, acuzat că foloseşte ameninţarea teroristă în scopuri politice

Guvernul francez, acuzat că foloseşte ameninţarea teroristă în scopuri politice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Principal rival de dreapta al preşedintelui Nicolas Sarkozy, fostul premier Dominique de Villepin a criticat ferm "politica de comunicare stângace şi uneori chiar cinică" a guvernului în legătură cu ameninţarea teroristă.

"În materie de securitate, în materie de comunicare a acestor subiecte, trebuie să ştii să fii prudent şi trebuie să ştii să vorbeşti îndreptăţit şi rar", a spus el.

De Villepin a acuzat guvernul că aplică o "strategie de tensiune". "Important este să fie luate măsuri, să se acţioneze (...). Crearea panicii nu foloseşte la nimic", a adăugat fostul premier francez.

După mai multe avertisemente lansate săptămâna trecută de oficiali francezi, autorităţile de la Paris au anunţat şi luni existenţa unui risc ridicat de comitere a unor atacuri pe teritoriul ţării, pe baza unor informaţii provenite din Algeria, în legătură cu ameninţări formulate de gruparea al-Qaida din Maghrebul islamic (AQMI).

Avertismentele au fost reluate după ce şapte persoane, printre care se află cinci francezi, au fost răpite joi în Niger.

Şi o parte a presei regionale acuză guvernul că ar folosi avertismentele pentru a evita alte subiecte sensibile, cum este cel al reformei pensiilor. "Nu cumva, din întâmplare, (ministrul de Interne) Brice Hortefeux (...) este pe punctul de a-i înspăimânta pe francezi, pentru a-i deturna de la marotele lor sociale?", se întreabă République du Centre. "Alerta serviciilor de securitate este fondată; publicitatea care o înconjoară atrage atenţia. Pentru unii, ministrul de Interne orchestrează frica pentru a justifica măsurile de securitate extinse", afirmă, la rândul său, Est Républicain.

La rândul său, opoziţia socialistă şi-a exprimat regretul pentru lipsa de transparenţă pe această temă. "Ni se spune: ameninţarea există, dar nu se ştie cine, cum, care", a declarat deputatul socialist Jean-Christophe Cambadélis.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici