Guvernul turc pregăteşte un "plan de acţiune" pentru mine

Guvernul islamo-conservator turc va anunţa în această săptămână un "plan de acţiune" pentru consolidarea securităţii în minele din ţară după catastrofa soldată cu 301 morţi la Soma (vest), a anunţat luni presa apropiată regimului.

111 afișări
Imaginea articolului Guvernul turc pregăteşte un "plan de acţiune" pentru mine

Guvernul turc pregăteşte un "plan de acţiune " pentru mine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În plus, alţi doi oficiali din cadrul minei exploatate de compania Soma Kömür Isletmeleri au fost plasaţi în arest preventiv, ridicând la cinci numărul persoanelor încarcerate de duminică, a anunţat agenţia de presă Dogan.

Potrivit informaţiilor publicate de cotidianul Sabah, Ankara trebuie să ratifice rapid convenţia internaţională pentru securitatea şi sănătatea minelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), intrată în vigoare în 1998 în ţările semnatare, a precizat cotidianul Sabah.

Guvernul prevede consolidarea controlului securităţii în mine, în special ameliorând coordonarea diferitelor autorităţi competente, a adăugat cotidianul.

Potrivit OIM, Turcia afişa în 2012 cea mai ridicată rată a mortalităţii la locul de muncă din Europa şi deţinea locul al treilea la nivel mondial. Din 2002 şi până în 2012, peste 1.000 de mineri turci au murit, potrivit acestor statistici.

De la explozia produsă marţi în mina Soma, numeroase persoane au evidenţiat numeroase neglijenţe în ceea ce priveşte securitatea.

Un număr de 25 de responsabili ai minei au fost arestaţi duminică la ordinul procurorului pentru a fi interogaţi de poliţie.

Cele cinci persoane deja inculpate de omucidere din culpă şi încarcerate duminică sunt directorul exploatantului, Akin Celik, doi ingineri şi doi supervizori, a anunţat agenţia Dogan, precizând că alţi salariaţi ai minei urmează să fie prezentaţi luni justiţiei.

Procurorul din Soma, Bekir Sahiner, a exclus duminică posibilitea ca o defecţiune la sistemul electric să fie la originea incendiului care a devastat mina, aşa cum sugerează primele mărturii, şi privilegiază ipoteza unei aprinderi de gaze.

Operaţiunile de salvare şi recuperare a cadavrelor victimelor au fost întrerupte sâmbătă, după patru zile de eforturi.

Această catastrofă minieră, cea mai gravă din istoria turcă, a generat un val de proteste în Turcia faţă de regimul islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan, acuzat de neglijenţă.

De mai multe zile, manifestaţiile sunt reprimate de poliţie în cele mai mari oraşe ale ţării. O nouă reuniune este prevăzută pentru luni după-amiază la Ankara.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici