Hillary Clinton îşi reia activitatea după o lună de absenţă

Secretarul de Stat american Hillary Clinton, spitalizată timp de câteva zile la începutul săptămânii şi absentă de pe scena politică din 7 decembrie din cauza unor probleme de sănătate, îşi va relua funcţiile luni, a anunţat duminică seara Departamentul de Stat.

280 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton îşi reia activitatea după o lună de absenţă

Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reluarea activităţii de către şefa diplomaţiei, care îi va preda ştafeta succesorului său John Kerry în săptămânile care urmează, a fost confirmată în agenda săptămânală publicată în cursul serii de departamentul său.

Secretarul de Stat, spitalizată de duminică, 30 decembrie, din cauza unui cheag de sânge localizat la nivelul capului, a ieşit din spital miercuri, 3 ianuarie, şi s-a întors la domiciliul său din Chappaqua în statul New York.

Tratată cu anticoalugante pentru a i se dizolva cheagul de sânge, ea ar urma să se recupereze complet, potrivit medicilor.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Victoria Nuland a afirmat joi că Hillary Clinton este "nerăbdătoare" să îşi reia activitatea.

Potrivit agendei săptămânale, Hillary Clinton va avea o întrevedere începând cu ora locală 09.15 (16.15 ora României) cu adjuncţii săi la Departamentul de Stat din Washington. Aceste întâlniri vor avea loc cu uşile închise.

În cursul săptămânii sunt prevăzute şi alte întâlniri, între care cea de luni, la Casa Albă, cu secretarul Apărării Leon Panetta şi cu Tom Donilon, consilier pentru securitatea naţională al preşedintelui Barack Obama.

Joi, secretarul de Stat american îl va primi pe preşedintele afgan Hamid Karzai şi va avea discuţii cu el la un dineu de lucru.

Departamentul de Stat a emis numeroase comunicate în ultimele săptămâni cu privire la starea de sănătate a lui Clinton, fără a înlătura însă semnele de întrebare din jurul absenţei sale inedite şi atât de lungi.

Purtătorul de cuvânt al lui Clinton, Philippe Reines, a anunţat iniţial, la 9 decembrie, că aceasta a contractat un "enterovirus" care a obligat-o să îşi anuleze un turneu în Africa de Nord. După o săptămână, la 15 decembrie, acelaşi consilier şi medicii lui Clinton au dezvăluit că aceasta a suferit o "comoţie cerebrală" după ce a leşinat din cauza unei "deshidratări puternice".


Duminică, 30 decembrie, după un examen de control, i-a fost descoperit un cheag de sânge într-o venă situată între creier şi craniu, în spatele urechii drepte.

Clinton, în vârstă de 65 de ani, s-a declarat "epuizată" în ultimele săptămâni de ritmul frenetic pe care şi l-a impus de patru ani, când a călătorit aproximativ 400 de zile. Cu peste 1,5 milioane de kilometri parcuşi cu avionul şi 112 ţări vizitate, ea deţine recordul abolut dintre toţi secretarii de Stat americani.

Medicii săi au sfătuit-o să renunţe la călătoriile în străinate o vreme.

Unii au suspectat-o că simulează boala pentru a nu depune mărturie, aşa cum era prevăzut, la 20 decembrie în faţa Congresului, în legătură cu atacul asupra consulatului american din Benghazi la 11 septembrie 2012.

Clinton şi-a reiterat intenţia de a depune mărturie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici