În Canada, abuzurile online nu se mai termină

Coaliţia pentru Femei în Jurnalism i-a cerut lui Justin Trudeau să ia măsuri împotriva hărţuirii online.

1129 afișări
Imaginea articolului În Canada, abuzurile online nu se mai termină

În Canada, abuzuri on line nu se mai termină

„Salut femeie-maimuţă”, este e-mailul pe care jurnalista Erica Ifill l-a găsit, în dimineaţa zilei de 23 august. Pe lângă insultarea ei, a originilor, a strămoşilor şi a poziţiilor luate, a fost jignită şi Lisa LaFlamme.

Nu mai sunt cazuri izolate, ci un fenomen care devine din ce în ce mai îngrijorător. Abuzul online asupra femeilor jurnaliste este o parte evidentă a reţelelor sociale, mai ales în Canada.

În 2022, campaniile organizate de grupuri de troli care vizează profesioniştii media de pe internet, mai ales dacă aceştia sunt afro-americani sau aparţin unui alt grup etnic, au crescut la 13. În august, jurnaliştii Erica Ifill şi Saba Eitizaz au primit e-mailuri de ameninţare, la sfârşitul unui an, cel dintre 2021 şi 2022, în care cutiile poştale ale jurnaliştilor fuseseră puternic profanate.

„Monkeypox in the Islamic community” este subiectul e-mailului primit în schimb de la Saba Eitizaz. Textul: „Când naiba o să-ţi închizi gura aia mare neagră?” Saba a trebuit să fugă din Pakistan tocmai din cauza unor astfel de ameninţări. Coaliţia pentru Femei în Jurnalism (CFWIJ) monitorizează din 2017 situaţia femeilor, ducând lupte pentru o mai bună justiţie socială.

Locul 3 la abuzuri

Canada, în monitorizarea făcută de CFWIJ, se află pe locul trei în clasamentul de coşmar al abuzurilor, online dar nu numai, împotriva jurnaliştilor. Cu 7% din totalul mondial, ţara nord-americană este în spatele Turciei (68%) şi Rusiei (14,5%) în acest clasament. 

Pe 1 septembrie a sosit răspunsul oficial al CFWIJ: împreună cu alte 46 de asociaţii şi ziare, ONG-ul a trimis o scrisoare prim-ministrului canadian, Justin Trudeau, poliţiei din Toronto, poliţiei din Ottawa şi procurorului general al Ontario cerând luarea unor măsuri rapide şi eficiente împotriva acestor campanii de ură sistematică.

„În multe ţări, se iau contramăsuri împotriva acestor tipuri de comportament. Cerem autorităţilor şi administraţiei canadiene să facă acelaşi lucru”. Pe 25 august, Trudeau se pronuntase deja pe tema insultării jurnaliştilor, argumentând că „ura nu are loc în această societate, nici un jurnalist nu trebuie ameninţat pentru că şi-a făcut treaba”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici