Încă un deputat grec depune plângere pentru tentativă de piraterie telefonică

Un deputat al principalului partid de opoziţie din Grecia a depus vineri o plângere la procurorul instanţei supreme în legătură cu posibile încercări repetate de a i se infecta telefonul mobil cu malware-ul Predator, cel mai recent incident dintr-un scandal de interceptare telefonică, scrie Reuters.

415 afișări
Imaginea articolului Încă un deputat grec depune plângere pentru tentativă de piraterie telefonică

Luna trecută, legislatorii greci au votat în favoarea înfiinţării unei comisii de anchetă pentru a investiga ascultarea telefonică a unui lider politic din opoziţie, ceea ce l-a determinat pe premierul Kyriakos Mitsotakis să îl demită pe şeful serviciului de informaţii al ţării (EYP).

Scandalul legat de interceptarea convorbirilor telefonice ale lui Nikos Androulakis, liderul partidului socialist PASOK, al treilea partid politic ca mărime din Grecia, l-a pus pe jar pe premierul conservator care a pus sub controlul său EYP.

Vineri, Christos Spirtzis, un fost ministru şi un apropiat al liderului partidului SYRIZA, Alexis Tsipras, a declarat că în noiembrie anul trecut au avut loc două încercări de piratare a telefonului său prin intermediul unor mesaje text suspecte care îl îndemnau să dea click pe link-uri.

„Parcurgând o serie de mesaje text pe care le-am primit în trecut, am identificat şase care păreau suspecte şi am apelat la experţi în telecomunicaţii care mi-au spus că două dintre ele aveau legătură cu Predator. Acest lucru m-a determinat să depun plângerea”, a declarat Spirtzis pentru Reuters.

El le-a spus reporterilor că cel de-al doilea mesaj text care i-a fost trimis era acelaşi cu cel trimis unui jurnalist şi lui Androulakis.

„Aceste trei SMS-uri au fost trimise de acelaşi centru ... fie direct, fie prin intermediul unor terţe părţi”, a declarat el în faţa Curţii Supreme.

„Câţi alţi legislatori, politicieni şi jurnalişti aţi ascultat telefonic, domnule Mitsotakis?”, a întrebat Spirtzis, adresându-se reporterilor în afara tribunalului.

Guvernul a respins demersul lui Spirtzis ca fiind un „spectacol ieftin” şi a declarat că a fost o „coincidenţă diabolică” faptul că a decis să depună plângerea în aceeaşi zi în care Mitsotakis se deplasa la Salonic pentru un discurs economic anual.

Mitsotakis, care trebuie să organizeze alegeri până cel târziu în iunie anul viitor, a declarat că ascultarea telefoanelor liderului opoziţiei, Androulakis, de către serviciul de informaţii EYP a fost o operaţiune legală, dar „inacceptabilă din punct de vedere politic”.

„Problema programelor malware care ascultă telefoanele mobile a ieşit în evidenţă în urmă cu cinci ani. Este globală şi trebuie să găsim măsuri eficiente de contracarare a acestei ameninţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici