Indonezienii îşi aleg un nou preşedinte, într-un scrutin considerat crucial pentru ţara lor

Indonezia, a treia democraţie a lumii, îşi alege miercuri un nou preşedinte, într-un scrutin considerat cel mai important de la înlăturarea de la putere a lui Suharto, cu doi contracandidaţi, şi anume Joko Widodo, guvernatorul din Jakarta, şi Prabowo Subianto, un fost general controversat.

95 afișări
Imaginea articolului Indonezienii îşi aleg un nou preşedinte, într-un scrutin considerat crucial pentru ţara lor

Indonezienii îşi aleg un nou preşedinte, într-un scrutin considerat crucial pentru ţara lor (Imagine: Shutterstock)

Miercuri dimineaţa, birourile de vot s-au deschis în Indonezia, unde peste 190 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne în această ţară din Asia de Sud-Est. Ei trebuie să aleagă între doi candidaţi cu viziuni diferite asupra viitorului primei economii a Asiei de Sud-Est.

Joko Widodo, supranumit Jokowi, este considerat de susţinătorii săi drept candidatul care va continua reformele democratice din era post-Suharto (1967-1998). Acest fost vânzător de mobilă provenit dintr-un mediu modest este primul candidat la prezidenţiale care nu are legături cu regimul autoritar din trecut.

În vârstă de 53 de ani, Jokowi a cunoscut o ascensiune rapidă în politică după ce a contribuit la transformarea oraşului Solo, unde a fost primar timp de şapte ani, înainte de a fi promovat, în 2012, în funcţia de guvernator al capitalei Jakarta. El a reînviat speranţele unei noi clase de lideri politici în Indonezia, care rămâne guvernată de o elită provenită din epoca Suharto.

În schimb, adversarul său, Prabowo Subianto, un fost ginere al lui Suharto care a recunoscut că a răpit militanţi prodemocraţie, a declarat recent că democraţia occidentală nu este "potrivită Indoneziei", generând temeri în privinţa întoarcerii la autoritarism.

Învingătorul în scrutinul care se desfăşoară între orele locale 07.00 şi 13.00 (03.00 şi 09.00, ora României) îl va succeda pe preşedinte Susilo Bambang Yudhoyono, care nu a mai avut dreptul de a candida după două mandate de cinci ani.

"În ceea ce priveşte calea democratică, ar putea fi vorba despre o cotitură foarte importantă", a explicat pentru AFP Tobias Basuki, analist la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS).

- "Un stil total nou de lider"

Timp de câteva luni, Jokowi a beneficiat în sondaje de un larg avans, chiar până la 30 de puncte, dar marja s-a redus net în ultimele săptămâni.

Într-un sondaj de opinie publicat marţi de Centrul de Cercetări Saiful Mujani, Jokowi este cotat cu 47,6% din intenţiile de vot, faţă de 44,9% pentru Prabowo, adică o distanţă de 2,7 puncte.

Fostul general, o persoană influentă, a înregistrat o ascensiune spectaculoasă în sondaje, unele dintre acestea dându-l chiar câştigător.

Prabowo beneficiază de sprijinul unor magnaţi din domeniul audiovizualului. Astfel, o campanie de denigrare l-a vizat pe Jokowi, acuzat că nu este musulman într-o ţară cu cea mai mare populaţie care îmbrăţişează această credinţă.

Programele celor doi candidaţi sunt similare în anumite puncte. Ei au stabilit ca priorităţi lupta împotriva corupţiei endemice şi ajutorarea păturilor sărace, într-o ţară de 250 de milioane de locuitori în care aproape jumătate supravieţuiesc cu cel puţin doi dolari pe zi.

"Jokowi reprezintă un stil total nou de lider", în timp ce "Prabowo reprezintă stabilitatea şi securitatea, potrivit unor alegători", dar şi unei anumite "nostalgii" pentru era Suharto, a subliniat Basuki.

În politică, Indonezia nu a mai cunoscut vreodată "un om din popor" precum Jokowi, fapt ce explică de ce alegătorii sunt foarte împărţiţi între entuziasmul unora şi confuzia altora, a mai spus Basuki.

Jokowi pare a fi candidatul preferat de pieţe, în timp ce Prabowo generează temeri în privinţa retragerii anumitor investitori, potrivit unor analişti.

Primele estimări la ieşirea de la urne vor fi făcute publice la puţin timp după închiderea birourilor de vot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici