Instabilitate politică în Olanda: guvernul Rutte a picat din cauza neînţelegerilor survenite în privinţa imigraţiei

  • Guvernul olandez s-a prăbuşit vineri după ce nu a reuşit să ajungă la un acord privind restricţionarea imigraţiei
  • Până la noi alegeri care vor avea loc în toamnă, un guvern interimar va suplini atribuţiile fostei administraţii
  • Ţările de Jos au deja una dintre cele mai dure politici de imigrare din Europa
875 afișări
Imaginea articolului Instabilitate politică în Olanda: guvernul Rutte a picat din cauza neînţelegerilor survenite în privinţa imigraţiei

Sursa foto: Hepta

Guvernul olandez a demisionat vineri după ce nu a reuşit să ajungă la un acord privind restricţionarea imigraţiei. Criza a fost declanşată de propunerea venită din partea partidului conservator VVD al primului ministru Mark Rutte de a limita fluxul de solicitanţi de azil în Ţările de Jos. Două partide din coaliţia sa guvernamentală formată din patru au refuzat să susţină speţa, fapt ce a produs colapsul.

"Nu este un secret pentru nimeni faptul că partenerii de coaliţie au opinii diferite cu privire la politica de imigraţie. Astăzi, din păcate, trebuie să concluzionam că aceste diferenţe au devenit insurmontabile. Prin urmare, voi prezenta regelui demisia întregului cabinet", a declarat Rutte într-o conferinţă de presă televizată. 

Tensiunile au atins apogeul săptămâna aceasta, când Rutte a cerut sprijin pentru o propunere de limitare a intrării copiilor refugiaţilor de război care se află deja în Ţările de Jos şi de a face familiile să aştepte cel puţin doi ani înainte de a putea fi reunite.

Această ultimă propunere a mers prea departe pentru mica Uniune Creştină şi liberalii D66, provocând un impas.

Coaliţia lui Rutte va rămâne un guvern provizoriu până când se va forma o nouă administraţie după noi alegeri, un proces care, în peisajul politic fracturat olandez, durează de obicei luni de zile.

Un guvern interimar nu poate decide cu privire la noi politici, dar Rutte a spus că nu va afecta sprijinul ţării pentru Ucraina.

Cererile de azil din Olanda au crescut cu o treime anul trecut, la peste 46.000, iar guvernul a estimat că acestea ar putea creşte la peste 70.000 în acest an, depăşind maximul anterior din 2015.

Ţările de Jos au deja una dintre cele mai dure politici de imigrare din Europa. Sub presiunea partidelor de dreapta, Rutte caută noi modalităţi prin care să reducă fluxul de solicitanţi de azil.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici