Între 10.000 şi 15.000 de soldaţi ruşi au fost trimişi în Ucraina în ultimele două luni

Între 10.000 şi 15.000 de militari ruşi au fost trimişi în Ucraina în ultimele două luni, iar câteva sute ar fi fost ucişi în luptele din această ţară, a anunţat luni o organizaţie neguvernamentală pentru apărarea drepturilor omului, citată de AFP.

738 afișări
Imaginea articolului Între 10.000 şi 15.000 de soldaţi ruşi au fost trimişi în Ucraina în ultimele două luni

Între 10.000 şi 15.000 de soldaţi ruşi au fost trimişi în Ucraina în ultimele două luni (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"În cursul utlimelor două luni, între 10.000 şi 15.000 de soldaţi ruşi au fost trimişi acolo", a declarat preşedinta Comitetului mamelor soldaţilor ruşi, Valentina Melnikova.

Între 7.000 şi 8.000 de militari ruşi s-ar putea afla în Ucraina în prezent, a adăugat ea, precizând că aceste estimări se fundamentează pe informaţiile furnizate de familiile ai căror fii sau soţi au fost trimişi la exerciţii, după care nu au mai putut fi contactaţi.

"Comandanţii militari efectuează o operaţiune specială secretă", a apreciat Melnikova, care face parte şi din Consiliul public de pe lângă Ministerul rus al Apărării.

Kievul şi Occidentalii acuză Rusia că a trimis trupe în estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte.

Conform militanţilor ruşi pentru drepturile omului, cel puţin 200 de soldaţi ruşi au fost ucişi până în prezent în luptele din Ucraina.

Astfel, aproximativ 100 de soldaţi din brigada de infanterie numărul 18, cu baza în Cecenia, ar fi fost ucişi în Ucraina, potrivit directorului organizaţiei neguvernamentale Cetăţeni şi Armată, Serghei Krivenko, şi directoarei locale a Comitetului mamelor soldaţilor din Sankt Petersburg, Ella Poliakova.

Acuzaţiile lui Poliakova au fost catalogate săptămâna trecută un "delir" de către o sursă militară rusă, citată de agenţii de presă ruseşti. În aceeaşi zi, organizaţia acesteia a fost clasată de către autorităţi "agent străin", în virtutea unei legi controversate din 2012 care preia o denumire din epoca stalinistă.

Alţi aproximativ 100 de paraşutişti, cu baza la Pskov, au fost de asemenea ucişi în luptele din Ucraina, a declarat un deputat de opoziţie din Consiliul legislativ local, Lev Şlosberg.

"Autorităţile trebuie să spună de ce mor soldaţii pe teritoriul altui stat şi de ce este păstrată tăcerea", a subliniat Poliakova, a cărei organizaţie a fost calificată săptămâna trecută de autorităţi drept "agent străin".

Potrivit NATO, "peste 1.000 de soldaţi ruşi" se află în prezent în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a refuzat să facă vreun comentariu.

- "Am văzut acelaşi lucru în Cecenia"

Un spital de la Rostov-pe-Don, un oraş rusesc situat în apropiere de frontiera ucraineană, este plin-ochi din cauza unui aflux de militari răniţi în Ucraina, povesteşte Liudmila Bogatenkova, reprezentanta Comitetului mamelor soldaţilor în regiunea Stavropol (sud).

"Mulţi oameni mor", a declarat ea pentru AFP.

În documentele care însoţesc cadavrele militarilor, la cauza decesului sunt înscrise răniri prin împuşcare sau şrapnel, dar nu există nicio menţiune despre locul unde au fost provocate aceste răni, potrivit unor apărători ruşi ai drepturilor omului.

"Aceste documente sunt foarte uimitoare. Acolo unde se indică locul morţii este spaţiu alb", spune Poliakova. "Am văzut acelaşi lucru în Cecenia", adaugă ea.

În plus, "toate ordinele sunt verbale", afirmă ea, adăugând că militarii sunt obligaţi să semneze documente privind nedivulgarea informaţiilor despre misiune.

Militari sunt trimişi să efectueze manevre la frontieră, unde li se ordonă să-şi schimbe uniforma şi să acopere cu vopsea numerele de înamtriculare ale tancurilor, pentru a trece în Ucraina, potrivit unor ONG-uri cu activitate în domeniul apărării drepturilor omului.

"Comandanţii nu au suficient curaj să spună adevărul", declară Anatoli Salin, un expert de la Comitetul mamelor soldaţilor din regiunea Astrahan (sud).

"Kremlinul este hotărât să-şi reducă la tăcere criticii şi să păstreze într-un secret profund informaţiile care ar sugera că Rusia este implicată în mod direct la conflictul din Ucraina, chiar dacă apar zilnic probe contrare", a denunţat, citat într-un comunicat, Serghei Nikitin, directorul filialei locale a Amnesty International (AI) în Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici