Investigaţia afacerii Trump-Ucraina. Oficiali români, invitaţi la Casa Albă de Gordon Sondland, fără ca acesta să fi informat Preşedinţia SUA

Fiona Hill, fost consilier prezidenţial american, le-a spus congresmenilor că este de părere că ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, reprezintă un risc de securitate, menţionând inclusiv un incident în care oficiali români au sosit neanunţaţi la Casa Albă, la invitaţia diplomatului american.

1728 afișări
Imaginea articolului Investigaţia afacerii Trump-Ucraina. Oficiali români, invitaţi la Casa Albă de Gordon Sondland, fără ca acesta să fi informat Preşedinţia SUA

Investigaţia afacerii Trump-Ucraina. Oficiali români, invitaţi la Casa Albă de Gordon Sondland, fără ca acesta să fi informat Preşedinţia

Audiată în Camera Reprezentanţilor, în contextul investigaţiei care ar putea rezulta în destituirea preşedintelui SUA, Donald Trump, Fiona Hill a afirmat că Sondland - proprietarul unui lanţ hotelier şi care a făcut donaţii consistente pentru campania lui Trump înainte de a fi desemnat ambasador - nu pare să fie pregătit pentru această funcţie, iar din această cauză ar putea reprezenta un risc de securitate, relatează The New York Times, citând două surse apropiate anchetei.

Hill, fost director pentru Afaceri Europene şi Ruse în cadrul Consiliului prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională, a mai afirmat că a considerat că acţiunile lui Sondland l-au făcut vulnerabil în faţa unor guverne străine din cauza lipsei sale de experienţă şi a menţionat că ambasadorul a folosit adesea telefonul personal pentru a discuta chestiuni diplomatice oficiale.

De asemenea, Hill a spus că Sondland le-ar fi spus în mod repetat oficialilor străini că pot vizita Casa Albă ori de câte ori doresc, fără ca diplomatul să informeze pe altcineva de la Casa Albă, astfel că la un moment dat oficiali români s-au prezentat neanunţaţi la reşedinţa preşedintelui SUA, fără a avea o vizită programată.

Totodată, Sondland le-a furnizat unor cetăţeni străini numerele de mobil ale unor oficialilor americani, ceea ce reprezintă un risc în ceea ce priveşte contrainformaţiile, a mai afirmat Hill, în cursul audierii.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor a trimis citaţii prin care le solicită unor membri ai Administraţiei de la Washington participarea la audieri şi furnizarea documentelor referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina.

Ca reacţie, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.

Gordon Sondland va fi audiat joi de comisii ale Camerei Reprezentanţilor care îl anchetează pe preşedintele Donald Trump.

Avocatul lui Gordon Sondland a confirmat că ambasadorul american la UE va depune mărturie în Camera Reprezentanţilor "în pofida actualei linii politice a Departamentului de Stat".

Departamentul de Stat i-a ordonat ambasadorului Gordon Sondland să nu depună mărturie în Congres în investigaţia care ar putea conduce la demiterea preşedintelui Donald Trump.

Congresmanul Adam Schiff, preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, denunţase decizia Departamentului de Stat de a bloca audierea ambasadorului SUA la UE, Gordon Sondland, catalogând hotărârea drept formă de "obstrucţionare" a anchetei contra preşedintelui Donald Trump.

Taguri:
sua,
politică,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici