Arabia Saudită anunţă că nu va tolera niciun atac asupra securităţii sale / Iranul neagă implicarea în lansarea unei rachete spre Riyad

Arabia Saudită a avertizat luni Iranul că Riyadul nu va tolera niciun fel de atac asupra securităţii sale, după ce tensiunea dintre cele două state a escaladat în urma lansării către Riyad a unei rachete balistice de către rebelii yemeni, aliaţi ai Teheranului, informează Le Figaro.

1127 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită anunţă că nu va tolera niciun atac asupra securităţii sale / Iranul neagă implicarea în lansarea unei rachete spre Riyad

Iranul neagă implicarea în lansarea unei rachete spre Arabia Saudită

”Ingerinţele iraniene în regiune dăunează statelor vecine şi afectează securitatea şi pacea lumii”, a afirmat şeful diplomaţiei saudite, Adel al-Jubeir, prin intermediul Twitterului.

”Regatul îşi rezervă dreptul de a răspunde în mod corespunzător faţă de acţiunile agresive iraniene”, a adăugat acesta.

Iranul respinge acuzaţiile conform cărora ar fi implicat în lansarea unei rachete care a fost interceptată la nord de capitala Arabiei Saudite, Riyad, informează site-ul postului TV Al Jazeera.

Într-o declaraţie dată luni, Bahram Qassemi, purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe iranian, a susţinut că acuzarea Iranului, de către coaliţia angajată în conflictul cu rebelii huthi din Yemen, a fost "maliţioasă, iresponsabilă, destructivă şi provocatoare".

"Saudiţii care nu au reuşit să îşi atingă scopul în timpul agresiunii de lungă durată din Yemen, prin acuzaţii false provoacă mai multe probleme pentru coaliţia lor învinsă", a declarat Qassemi, cerând ca părţile rivale din Yemen să găsească o soluţie în rezolvarea conflictului.

Reacţia lui Qassemi a venit ca răspuns la declaraţiile unor oficiali din Arabia Saudită, care susţin că lansarea rachetei ar putea fi considerată drept un act de război, responsabili fiind rebelii huthi, care la rândul lor sunt controlaţi de Iran.

Arabia Saudită a intrat în conflictul din Yemen în 2015, după ce rebelii huthi au preluat conducerea capitalei Sanaa şi au forţat preşedintele, Abd-Rabbu Mansour Hadi, să părăsească ţara.

La scurt timp a fost creată o coaliţie de state arabe, care aveau suport logistic al Statelor Unite ale Americii şi susţinere din partea Occidentului şi care încercau alungarea rebelilor huthi din Yemen.

Riyadul a acuzat permanent Iranul de susţinerea acordată rebelilor, prin înarmarea acestora.

Insurgenţi huthi din Yemen au lansat sâmbătă seară o rachetă care a căzut în apropierea aeroportului din Riyad, capitala Arabiei Saudite. Un purtător de cuvânt al rebelilor huthi din Yemen a revendicat atacul, precizând că a fost lansată o rachetă de tip Burkan 2-H.

Autorităţile saudite susţin că racheta a fost interceptată şi a căzut lângă aeroport, la nord-est de Riyad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici