Iranul repetă că este pregătit să participe la conferinţa privind conflictul din Siria

Iranul, principalul aliat regional al regimului sirian, a repetat marţi că este pregătit să participe "fără precondiţii" la conferinţa de pace internaţională despre Siria, care ar trebui să aibă loc la 22 ianuarie la Geneva.

138 afișări
Imaginea articolului Iranul repetă că este pregătit să participe la conferinţa privind conflictul din Siria

Iranul repetă că este pregătit să participe la conferinţa privind conflictul din Siria (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Prezenţa Iranului la conferinţa de pace Geneva 2 va fi importantă pentru rezolvarea crizei siriene şi suntem pregătiţi să participăm la negocieri fără precondiţii", a declarat ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Zarif, în cadrul unei conferinţe de presă la Teheran.

Conferinţa Geneva 2 a fost iniţiată de Rusia şi Statele Unite pentru a aduce regimul şi rebelii la masa negocierilor la 22 ianuarie, însă lista participanţilor nu a fost încă definită.

Coaliţia opoziţiei siriene s-a declarat pregătită să meargă la Geneva cu condiţia ca preşedintele Bashar al-Assad să nu joace niciun rol în faza de tranziţie.

Regimul şi aliatul său iranian exclud plecarea lui Assad înainte de alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 2014.

În timpul reuniunii Geneva 1, din iunie 2012, participanţii au ajuns la un acord cu privire la formarea unui guvern de tranziţie trecând sub tăcere soarta lui Assad. Însă Iranul nu a aprobat oficial declaraţia adoptată cu această ocazie.

Conform Franţei şi Statelor Unite, Geneva 2 ar putea obţine stabilirea unui guvern de tranziţie.

La rândul său, regimul sirian a apreciat marţi că "lupta împotriva terorismului care afectează cetăţenii sirieni este un punct crucial pentru reuşita oricărei soluţii paşnice". Regimul numeşte drept "terorişti" rebelii, în totalitatea lor.

Zarif a repetat de asemenea că "soluţia politică este singura cale pentru rezolvarea crizei siriene" care a provocat aproximativ 120.000 de morţi de la început său în martie 2011, conform unui ONG.

"Această soluţie poate fi găsită", a subliniat el.

Opoziţia siriană acuză Iranul că oferă sprijin militar regimului Assad, ceea ce Teheranul dezminte. Acesta recunoaşte în schimb că oferă susţinere economică şi financiară şi evocă prezenţa "consilierilor" pe lângă armata siriană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici