Iranul şi marile puteri prelungesc negocierile asupra dosarului nuclear până pe 24 noiembrie

Iranul şi marile puteri au ajuns la un acord vineri seara cu privire la prelungirea negocierilor pe tema programului nuclear al Teheranului până pe 24 noiembrie, dincolo de termenul-limită de 20 iulie, a anunţat o sursă diplomatică occidentală.

276 afișări
Imaginea articolului Iranul şi marile puteri prelungesc negocierile asupra dosarului nuclear până pe 24 noiembrie

Iranul şi marile puteri prelungesc negocierile asupra dosarului nuclear până pe 24 noiembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kerry a adăugat că Statele Unite, vor debloca 2,8 miliarde de dolari de active iraniene îngheţate, iar Iranul va converti o parte din uraniul său îmbogăţit la 20% în combustibil.

Potrivit lui Kerry, Iranul a respectat termenii acordului interimar din noiembrie 2013.

Dar secretarul de Stat a avertizat că încă există divergenţe în ce priveşte probabilitatea că Iranul ar păstra capacitatea de îmbogăţire a uraniului, care serveşte la alimentarea centralelor nucleare pentru producerea electricităţii, însă la un nivel ridicat ar putea servi la fabricarea armei atomice.

"Această problemă este de o importanţă crucială pentru orice acord definitiv", a spus el.

Anume din acest motiv, părţile şi-au acordat patru luni suplimentare de negocieri, a afirmat Kerry.

La rândul lor, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif şi şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton au anunţat, într-un comunicat comun, că Iranul şi Grupul 5 +1 (Rusia, Marea Britanie, Statele Unite, Franţa, China şi Germania) şi-au exprimat dorinţa fermă de a ajunge la un acord definitiv "cât mai curând posibil".

Anterior, o sursă diplomată iraniană a declarat că "negocierile asupra extinderii acordului interimar (de la Geneva) au avut succes".

Acordul premergător încheiat în noiembrie 2013 a permis o blocare a programului iranian în schimbul unei anulări limitate a unor sancţiuni.

După şase runde de negocieri în urma acordului premergător de la Geneva, din noiembrie 2013, ambele părţi par să fi găsit o poziţie comună pentru anumite divergenţe.

Principalul punct de disensiune în negocierile dintre Teheran şi reprezentanţii Grupului 5+1 vizează capacitatea de îmbogăţire a uraniului reclamată de către Iran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici