Japonia a confirmat existenţa unei falii active sub un reactor al centralei nucleare de la Tsuruga

Unul dintre cele două reactoare ale centralei atomice oprite de la Tsuruga (vestul Japoniei) este situat pe o falie geologică activă, a confirmat miercuri, într-un raport final, un grup de experţi din cadrul autorităţii japoneze de reglementare a domeniului nuclear.

156 afișări
Imaginea articolului Japonia a confirmat existenţa unei falii active sub un reactor al centralei nucleare de la Tsuruga

Japonia a confirmat existenţa unei falii active sub un reactor al centralei nucleare de la Tsuruga (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cu excepţia situaţiei apariţiei unor noi date (puţin probabile) care să infirme această concluzie, reactorul urmează să nu obţină aprobarea de siguranţă, ceea ce conduce la interzicerea repornirii lui. În acest caz, compania Japan Atomic Power va fi obligată să ia în calcul desfiinţarea centralei.

Cei patru experţi mandataţi de Autoritatea pentru reglementare nucleară au efectuat cercetări la faţa locului. Potrivit cercetărilor, ultimele mişcări ale faliei identificate au avut loc suficient de aproape pentru a considera că aceasta este activă.

În urma unor reuniuni cu panelul de experţi, Shunichi Tanaka, preşedintele organismului de reglementare, a sugerat deja, în decembrie, că Autoritatea ar avea dificultăţi în a garanta siguranţa complexului.

În ianuarie, prezentarea concluziilor panelului de experţi a fost amânată, cu scopul de a prelungi dezbaterile privind această controversă, compania respingând ipoteza unei falii active.

Miercuri după-amiaza, o nouă reuniune a avut loc, în cadrul căreia falia a fost considerată activă. Este pentru prima oară când cercetările efectuate la mai multe complexe nucleare japoneze converg la o asemenea concluzie.

Concluziile experţilor vor fi transmise factorilor de decizie din cadrul Autorităţii pentru reglementare nucleară, iar aceştia vor emite o decizie finală, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al instituţiei.

În prezent, doar două reactoare dintr-un parc de 50 sunt în funcţiune în Japonia, altele fiind menţinute oprite, ca măsură de precauţie, în aşteptarea unor noi norme de siguranţă, care se află în faza finală de elaborare şi ar trebui să fie puse în aplicare începând din iulie.

Aceste dispoziţii sunt înăsprite în urma accidentului nuclear de la Fukushima cauzat de un tsunami, în martie 2011

Niciun reactor nu poate reporni fără aprobarea noii Autorităţi nucleare, creată în septembrie 2012.

Experţii sunt consultaţi cu privire la alte posibile falii active, între care una sub complexul Ohi (sau Oi), unde două dintre cele patru unităţi (3 şi 4) sunt active în prezent, obţinând, în iunie, aprobarea statului să fie repornite timp de 13 luni.

De asemenea, ei au anunţat posibilitatea de a exista o falie activă în apropierea centralei Higashidori (nord), dar nu au stabilit încă raportul final, în timp ce compania care exploatează centrala, Tohoku Electric Power, contestă afirmaţiile geologilor. În cazul în care concluziile lor sunt confirmate, compania ar putea fi obligată să execute noi lucrări în vederea consolidării măsurilor de siguranţă, înainte de o eventuală repunere în exploatare.

Cercetări sunt prevăzute pentru alte trei complexe, inclusiv pentru suprageneratorul de la Monju.

După ce aproximativ 160.000 de persoane au fost nevoite să fugă din propriile case din cauza accidentului de la Fukushima, majoritatea populaţiei nipone doreşte să se aplice pe viitor principiul precauţiei vizavi de instalaţiile nucleare situate în apropierea mării sau în zonă seismică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici