John McCain salută Franţa pentru că a blocat semnarea unui acord "greşit" cu Iranul

Doi influenţi senatori americani, printre care republicanul John McCain, au salutat duminică Franţa pentru că a blocat semnarea unui acord asupra programului nuclear între Teheran şi marile puteri la Geneva.

607 afișări
Imaginea articolului John McCain salută Franţa pentru că a blocat semnarea unui acord "greşit" cu Iranul

John McCain (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Vive la France", a scris, în franceză, senatorul John McCain pe contul său de Twitter. "Franţa a avut curajul să împiedice un acord greşit asupra programului nuclear iranian", a declarat acesta după anunţul unui eşec în cazul acordului între Iran şi grupul P5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania).

În cursul celor trei zile de negocieri intense la Geneva, francezii au denunţat de mai multe ori public punctele de blocaj şi lipsa de garanţii din acordul provizoriu aflat în pregătire. Aceste luări de poziţie i-au făcut să fie acuzaţi de Iran că au creat probleme la masa negocierilor.

"Mulţumesc lui Dumnezeu pentru Franţa. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru refuzul acestui acord", a declarat la rândul său senatorul republican Lindsey Graham pentru CNN.

"Iată cuvintele pe care nu le-am mai auzit de mult timp, însă lăsaţi-mă să vă explic: ei (francezii) sunt pe cale să devină conducători buni în Orientul Mijlociu", a adăugat el.

Senatorul Graham a explicat că un text bipartizan cu privire la Iran este în pregătire pentru săptămâna viitoare în Congres, care are puterea să decidă în ceea ce priveşte sancţiunile la adresa Iranului. Congresul a respectat până în prezent "pauza" cerută de guvernul american, pentru a acorda timp căii diplomatice cu Iranul.

"Scopul nostru, a declarat senatorul, este să obţinem un acord pe termen lung. Nu vrem să ne trezim cu o Coreea de Nord în Orientul Mijlociu".

Textul de săptămâna viitoare în Congres va aduce patru cerinţe, conform republicanului: "oprirea îmbogăţirii (uraniului), demontarea centrifugelor, oprirea construcţiei la un reactor de plutoniu şi autorizarea controlului de către comunitatea internaţională a oricărui circulaţii iraniene (acombustibilului)".

"Dacă un acord va îndeplini aceste patru cerinţe, eu voi fi mulţumit", dacă nu "lumea o va regreta", a declarat el amintind preocuparea Israelului în ceea ce priveşte gestionarea dosarului iranian de către administraţia Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici