Kuleba cere Germaniei să nu repete greşeala făcută de Angela Merkel la Summitul NATO de la Bucureşti

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, cere guvernului german să nu întârzie aderarea Ucrainei la NATO la summitul de la Vilnius, relatează site-ul Tagesschau.de.

2319 afișări
Imaginea articolului Kuleba cere Germaniei să nu repete greşeala făcută de Angela Merkel la Summitul NATO de la Bucureşti

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

"Fac apel la guvernul german să nu repete greşelile făcute de cancelarul Angela Merkel în 2008, care s-a pronunţat clar împotriva integrării Ucrainei în NATO", a declarat Kuleba.

"Rezultatul a fost un comportament şi mai agresiv din partea Rusiei, aşa cum reiese din Georgia, din ostilitatea faţă de Occident şi din actuala agresiune împotriva Ucrainei. Toate acestea se întorc la summitul NATO din 2008 de la Bucureşti, când ţările nu au fost suficient de curajoase pentru această decizie istorică de a asigura securitatea zonei euro-atlantice", a adăugat ministrul ucrainean de Externe.

La summitul de la Bucureşti din aprilie 2008, NATO a transmis că Ucraina va adera la Alianţa Nord-Atlantică. Cu toate acestea, la insistenţele Germaniei şi Franţei, Kievul nu a primit invitaţie de aderare la NATO, întârziind aspiraţiile sale euro-atlantice.

Kuleba a subliniat că intrarea Ucrainei în NATO reprezintă o cale clară către pacea în Europa, deoarece Rusia nu ar îndrăzni să atace un membru al Alianţei. Deşi perspectivele de aderare la NATO nu pot opri invazia în curs, pot preveni viitoarele agresiuni, a adăugat el.

Ucraina a depus o cerere de aderare accelerată la NATO în septembrie 2022. Administraţia de la Kiev speră să primească un "semnal clar" din partea aliaţilor la summitul de la Vilnius, care va avea loc la 11-12 iulie.

Surse citate de revista Bild au confirmat că Germania şi Statele Unite vor bloca, la summitul NATO, discuţiile privind stabilirea unor perspective clare de admitere a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.

Eventuala admitere a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică ar genera efecte "negative" pentru securitatea Europei, iar Rusia va avea o reacţie "fermă", a avertizat luni Administraţia de la Moscova, înaintea summitului NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici