Liderii lumii îndeamnă, la ONU, la o acţiune colectivă şi compasiune faţă de migranţi

Liderii lumii au îndemnat luni statele europene să primească refugiaţii cu compasiune şi au îndemnat la o acţiune globală, inclusiv la o intensificare a susţinerii financiare a ţărilor din Orientul Mijlociu, primele afectate de criza migraţiei, relatează DPA în pagina electronică.

1550 afișări
Imaginea articolului Liderii lumii îndeamnă, la ONU, la o acţiune colectivă şi compasiune faţă de migranţi

Liderii lumii îndeamnă, la ONU, la o acţiune colectivă şi compasiune faţă de migranţi (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Ei au lansat aceste apeluri în cadrul unei sesiuni a Adunării Generale a ONU, sub presiunea tot mai mare de a soluţiona criza din Orientul Mijlociu, inclusiv în Siria, şi de a găsi o soluţie la afluxul de migranţi care se revarsă în afara acestei regiuni.

Regele Abdullah Ibn al-Hussein al Iordaniei a subliniat că este necesar ca membrii comunităţii să susţină agenţiile cre operează în ţările care se învecinează cu Siria, amintindu-le liderilor lumii să ţara sa, alături de Liban şi Turcia, poartă greul crizei siriene a refugiaţilor.

"Am luat o parte semnificativă a poverii acestei crize umanitare de pe umerii comunităţii internaţionale", a subliniat regele.

"A venit vremea ca membrii comunităţii internaţionale să acţioneze colectiv în (gestionarea) acestei crize umanitare fără precedent", a insistat el.

Notând faptul că valoarea contribuţiilor internaţionale reprezintă doar "o mică fracţiune din costurile" suportate de către Iordania, al-Hussein a îndemnat la susţinerrea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi a Programului Alimentar Mondial (PAM).

Preşedintele francez Francois Hollande a reluat îndemnul regelui Iordaniei la susţinere financiară, subliniind că statele membre ale Uniunii Europene (UE) este necesar să-i ajute pe refugiaţi în ţările vecine Siriei, dacă vor ca refugiaţii să nu plece în călătorii periculoase pe Mediterana.

"Dacă vrem să inversăm acest aflux, trebuie să-i ţinem pe refugiaţi cât mai aproape posibil de ţara lor de origine", a subliniat Hollande.

El a anunţat că Franţa îşi va creşte susţinerea faţă de UNHCR şi PAM cu fonduri în valoare de 100 de milioane de dolari.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat statele UE să găzduiască refugiaţi şi a îndemnat această regiune să facă mai mult, amintindu-le faptul că migranţii europeni au căutat, la rândul lor, sprijin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

El a îndemnat totodată ţările să-i primească pe migranţi cu compasiune, ci nu cu suspiciune.

"Trebuie să combatem discriminarea - în secolul al XXI-lea nu ar trebui să construim garduri sau ziduri", a subliniat Ban Ki-moon, referindu-se la decizia Ungariei de a construi garduri la frontiera sa de sud, cu Serbia, pentru a-i ţine la depărtare pe migranţi.

Preşedinta braziliană Dilma Rousseff a declarat că suferinţa refugiaţilor care pleacă în călătorii periculoase pentru a fugi din calea conflictelor "ar trebui tradusă în acţiuni evidente de solidaritate concretă", anunţând că ţara sa primeşte migranţi.

"Rămânem deschişi, primim refugiaţi cu braţele deschise", a spus Rousseff. "Suntem o naţiune multietnică şi care coexistă cu diferenţele", a adăugat ea.

Preşedintele cubanez Raul Castro, care participă la Adunarea Generală a ONU pentru prima dată de când se află la putere, a criticat extrem de dur statele europene, apreciind că această criză a migranţilor este rezultatul amestecului occidentalilor în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

"Uniunea Europeană trebuie să-şi asume întreaga sa responsabilitate, imediat, pentru criza siriană la a cărei aparţie a contribuit", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici