Livrările de gaze prin Turkish Stream ar putea începe în decembrie 2016

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, şi ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, au convenit joi ca livrările de gaze prin noul gazoduct Turkish Stream să înceapă în decembrie 2016, a anunţat gigantul rus într-un comunicat, citat de portalul Sputnik.

193 afișări
Imaginea articolului Livrările de gaze prin Turkish Stream ar putea începe în decembrie 2016

Livrările de gaze prin Turkish Stream ar putea începe în decembrie 2016 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Negocieri importante şi foarte constructive au avut loc astăzi (joi). Am convenit ca gazoductul Turkish Stream să fie pus în funcţiune în decembrie 2016. Acest termen va sta la baza calendarului de lucrări al proiectului Turkish Stream", a declarat Miller, citat în comunicat.

Gazprom şi compania turcă Botas au semnat la 1 decembrie un memorandum privind construcţia unei pipeline cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an care va lega Rusia de Turcia prin intermediul Mării Negre. Având o lungime de aproximativ 1.000 de kilometri, gazoductul va asigura transportul a 47 de miliarde de metri cubi de gaze către un punct situat la frontiera între Turcia şi Grecia.

Gazprom şi Botas au stabilit deja itinerarul tronsonului submarin al noului gazoduct. Tronsonul submarin va urma pe o distanţă de 660 de kilometri itinerarul prevăzut pentru gazoductul South Stream, după care îşi va schimba direcţia pentru a parcurge 250 de kilometri către partea europeană a Turciei.

În februarie 2015, cele două societăţi au stabilit şi itinerarul tronsonului terestru. Gazoductul va ieşi din mare în apropierea satului Kiyikoy şi va ajunge la frontiera dintre Turcia şi Grecia în apropiere de satul Ipsala. Partea terestră a gazoductului va avea o lungime de 180 de kilometri.

Turcia este - după Germania - a doua piaţă de desfacere pentru Gazprom. În 2014, grupul rus a exportat către Turcia 27,4 miliarde de metri cubi de gaze. Livrările sunt efectuate prin gazoductul submarin Blue Stream, care asigură 65% din necesarul de gaz al Turciei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici