Macron îl aşteaptă pe Putin la masa negocierilor. Preşedintele Franţei spune că noua arhitectură de securitate a Europei ar trebui să ofere garanţii Rusiei

Occidentul ar trebui să se gândească la modul în care să abordeze cererea Rusiei de garanţii de securitate dacă preşedintele Vladimir Putin va accepta negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron în declaraţii difuzate sâmbătă.

10435 afișări
Imaginea articolului Macron îl aşteaptă pe Putin la masa negocierilor. Preşedintele Franţei spune că noua arhitectură de securitate a Europei ar trebui să ofere garanţii Rusiei

Într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1, înregistrat în timpul vizitei sale de stat în Statele Unite, Macron a declarat că Europa trebuie să îşi pregătească viitoarea arhitectură de securitate.

"Acest lucru înseamnă că unul dintre punctele esenţiale pe care trebuie să le abordăm, aşa cum a spus întotdeauna preşedintele Putin, este teama că NATO vine până la uşile sale şi desfăşurarea de arme care ar putea ameninţa Rusia", a spus Macron, conform Reuters.

"Acest subiect va face parte din temele pentru pace, aşa că trebuie să pregătim ce suntem gata să facem, cum ne protejăm aliaţii şi statele membre şi cum să dăm garanţii Rusiei în ziua în care se va întoarce la masa negocierilor", a mai spus Macron.

Atât Rusia, cât şi Statele Unite au declarat în această săptămână că sunt deschise la discuţii de principiu, deşi preşedintele american Joe Biden a declarat că va discuta cu Putin doar dacă şeful Kremlinului va arăta că este interesat să pună capăt războiului. Ucraina spune că negocierile sunt posibile doar dacă Rusia îşi retrage trupele.

Dar remarcile lui Macron au sugerat că acesta a fost înţelegător faţă de nevoia Moscovei de garanţii de securitate, o cerere care a fost în centrul unei diplomaţii intense, dar eşuate, în perioada premergătoare războiului.

La 8 februarie, cu doar câteva săptămâni înainte de invazia Rusiei, Putin a declarat la o conferinţă de presă comună cu Macron la Moscova că Rusia va continua să încerce să obţină răspunsuri din partea Occidentului la principalele sale trei cerinţe de securitate: nu mai extinde NATO, nu mai amplasează rachete în apropierea graniţelor sale şi reduce infrastructura militară a NATO în Europa la nivelurile din 1997.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici