Poziţia României în cazul asasinării lui Jamal Khashoggi, anunţată de MAE/ Anul de când România nu mai exportă armament către Arabia Saudită

România s-a pronunţat în favoarea efectuării unei investigaţii aprofundate şi transparente pentru stabilirea circumstanţelor asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, transmite Ministerul Afacerilor Externe la solicitarea agenţiei de presă MEDIAFAX.

647 afișări
Imaginea articolului Poziţia României în cazul asasinării lui Jamal Khashoggi, anunţată de MAE/ Anul de când România nu mai exportă armament către Arabia Saudită

MAE: România, în favoarea unei investigaţii transparente în cazul uciderii jurnalistului saudit

"România, la fel ca şi celelalte state membre ale Uniunii Europene, a exprimat condoleanţe familiei şi prietenilor jurnalistului Jamal Khashoggi şi a adus un omagiu amintirii acestui ziarist respectat pe plan internaţional. În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe reafirmă angajamentul României faţă de libertatea presei şi protecţia jurnaliştilor din întreaga lume, mai ales în condiţiile în care circumstanţele morţii lui Jamal Khashoggi sunt profund îngrijorătoare", este răspunsul MAE transmis, joi, la solicitarea MEDIAFAX.

Sursa citată adaugă că "România, alături de ceilalţi membri ai Uniunii Europene, s-a pronunţat în favoarea unei investigaţii aprofundate, credibile şi transparente, care să clarifice circumstanţele uciderii lui Jamal Khashoggi şi să asigure responsabilitatea deplină a tuturor celor responsabili de aceasta".

MAE: Din martie 2017, nu am mai primit nicio solicitare de export de armament către Arabia Saudită

Ministerul Afacerilor Externe precizează, în legătură cu exporturile de armament şi echipamente militare către Arabia Saudită că nu au mai fost astfel de cereri din luna martie a anului 2017.

"Referitor la exporturile româneşti de produse militare către Arabia Saudită, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, din martie 2017, MAE nu a mai primit nicio solicitare de export de armament sau echipamente militare şi, implicit, nu a eliberat nicio licenţă către Arabia Saudită", indică MAE, în răspunsul adresat MEDIAFAX.

Reacţia MAE vine în contextul în care Parlamentul European a îndemnat toate ţările europene să aplice sancţiuni împotriva Arabiei Saudite, inclusiv prin sistarea exporturilor de armament, din cauza asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi.

Astfel, pe 25 octombrie, PE a adoptat, cu 325 de voturi pentru, unul împotrivă şi 19 abţineri, o rezoluţie care nu are caracter obligatoriu prin care cere Uniunii Europene să adopte o poziţie împotriva Arabiei Saudite.

Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu.

Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al MI6.

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici