Magistrat libian: Raidurile NATO s-au soldat cu moartea a peste 1.100 de civili

Peste 1.100 de libieni au fost ucişi în raidurile NATO, de la începutul operaţiunii împotriva regimului lui Muammar Kadhafi, iar alţi 4.500 au fost răniţi, a declarat, miercuri, procurorul general al Libiei, Mohamed Zekri Mahjoubi.

275 afișări
Imaginea articolului Magistrat libian: Raidurile NATO s-au soldat cu moartea a peste 1.100 de civili

Magistrat libian: Raidurile NATO s-au soldat cu moartea a peste 1.100 de civili (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a anunţat, într-o conferinţă organizată pentru presa străină, că a depus plângere în tribunale libiene împotriva secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, pe care îl acuză de comiterea de crime de război.

"În calitate de secretar general al NATO, Rasmussen este responsabil pentru acţiunile acestei organizaţii, care a atacat un popor neînarmat, omorând 1.108 civili şi rănind alţi 4.537 în timpul bombardamentelor de la Tripoli şi din alte oraşe şi sate", a spus Mahjoubi.

El a citit un act de acuzare în zece puncte, în care secretarul general al NATO este acuzat de crime de război şi tentativă de asasinare a lu Kadhafi, agresiune deliberată împotriva unor civili nevinovaţi, uciderea unor copii şi tentativă de înlăturare a regimului libian şi înlocuire a acestuia cu o putere care să permită NATO şi ţărilor occidentale să controleze bogăţiile Libiei.

Magistratul libian a precizat că Libia urmează să formuleze plângeri împotriva NATO şi în faţa unor tribunale internaţionale.

Alianţa Nord-Atlantică a preluat conducerea operaţiunilor militare din Libia la 31 martie şi încearcă de cinci luni să determine înlăturarea de la putere a regimului condus de Kadhafi. Liderul libian, aflat la putere de 42 de ani, a declarat vineri că regimul său nu va fi înlăturat şi a ameninţat că va trimite terorişti sinucigaşi pentru a comite atentate în Europa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici