Marine Le Pen şi Geert Wilders nu au reuşit să formeze un grup eurosceptic în Parlamentul European

Preşedinta Frontului Naţional Marine Le Pen nu a reuşit să adune numărul necesar de partide eurosceptice pentru formarea unui grup în Parlamentul European (PE), a anunţat, luni seara, aliatul său olandez, Geert Wilders.

435 afișări
Imaginea articolului Marine Le Pen şi Geert Wilders nu au reuşit să formeze un grup eurosceptic în Parlamentul European

Marine Le Pen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din păcate, nu am reuşit să constituim un grup în Parlamentul European cu alte şase partide", a declarat Geert Wilders, citat de agenţia de presă olandeză ANP.

Partidele aveau termen până luni pentru a se înregistra în calitate de grup parlamentar în urma alegerilor europene de la sfârşitul lui mai.

Înainte de alegeri, Geert Wilders şi Marine Le Pen au încheiat un acord în vederea "distrugerii din interior" a Uniunii Europene.

Cel puţin 25 de deputaţi (dintr-un total de 751) din şapte ţări diferite sunt necesari pentru înfiinţarea unui grup parlamentar, fapt ce permite o vizibilitate mai mare, dar şi obţinerea unor subvenţii.

Cu toate că numărul de deputaţi nu reprezintă o problemă, partidele eurosceptice întâmpină dificultăţi în concilierea unor puncte de vedere uneori contradictorii.

Preşedinta FN, al cărei partid a câştigat alegerile europene din Franţa, a putut conta pe aproximativ 40 de aleşi (între care 23 FN), dar i-au lipsit două ţări pentru formarea unui grup al său. Ea era asigurată de susţinerea Partidului pentru Libertate (PVV) al olandezului Geert Wilders, Partidul Libertăţii (FPÖ, austriac), Liga Nordului (italiană) şi Vlaams Belang (Belgia) şi spera să convingă alte două partide să se alăture.

Geert Wilders, cunoscut pentru poziţiile sale antiislam, a anunţat că cele cinci partide vor continua să colaboreze, "cu scopul de a reuşi crearea unui grup, alături de noi parteneri, înainte de sfârşitul anului".

Ideea unei eventuale asocieri cu partidul polonez Congresul Noii Drepte (KNP) a fost în cele din urmă abandonată, din cauza lui Wilders.

"PVV şi-a dorit cu adevărat constituirea unui grup, dar nu cu orice preţ", a susţinut Geert Wilders, potrivit căruia partidul său nu poate colabora cu KNP, care doreşte, între altele, abolirea dreptului de vot pentru femei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici