Merkel a discutat cu Putin despre problema arestării militanţilor Greenpeace în Rusia

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la soarta militanţilor Greenpeace arestaţi la sfârşitul lui septembrie în Oceanul Arctic, în cursul unei convorbiri telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin, miercuri.

232 afișări
Imaginea articolului Merkel a discutat cu Putin despre problema arestării militanţilor Greenpeace în Rusia

Angela Merkel, Vladimir Putin (Imagine: AFP/ Mediafax Foto=

"Cancelarul i-a împărtăşit preşedintelui Putin preocuparea sa în legătură cu încarcerarea echipajului navei Greenpeace blocată în Rusia şi i-a transmis dorinţa sa ca problema să se rezolve curând", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Angelei Merkel, Georg Streiter, în cursul unei conferinţe de presă.

La bordul navei Arctic Sunrise a urcat la sfârşitul lui septembrie paza de coastă rusă în marea Barents (Arcticul rus) după ce membri ai echipajului au escaladat o platformă petrolieră rusă pentru a încerca să expună o pancartă care denunţa riscurile ecologice.

Toţi membrii echipajului navei - 28 de militanţi ai ONG-ului, majoritatea europeni, şi doi jurnalişti freelance - au fost plasaţi în detenţie pentru două luni la Murmansk (nord-vest). Aceştia au fost inculpaţi pentru "piraterie în grup organizat", ceea ce îi face pasibili de până la 15 ani de închisoare.

Cancelarul a vorbit în cursul dimineţii cu Putin, care a felicitat-o pentru succesul în alegerile legislative de la 22 septembrie.

Cei doi lideri au vorbit printre altele despre dorinţa lor de a avea consultări guvernamentale ruso-germane cât mai rapid posibil o dată ce noul guvern german va fi format.

Merkel discută în prezent cu partidul social-democrat pentru a începe eventuale negocieri în vederea formării unei coaliţii, după eşecul discuţiilor cu Verzii.

La Moscova, Kremlin a declarat simplu că Merkel şi Putin au discutat despre "probleme internaţionale şi bilaterale urgente", fără a menţiona Greenpeace.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici